Maribor obiskala delegacija mesta Traiskirchen, kjer je tudi največji begunski center v Avstriji

Delegacija Traiskirchen in mariborski del po zaključenem sestanku

V Mariboru je dvodnevni obisk zaključila delegacija iz avstrijskega mesta Traiskirchen v okviru projekta »Snapshots from the borders«. Ob odhodu so izrazili predvsem dobro organizacijo in angažiranje vseh deležnikov na področju integracije migrantov.

»Snapshots from the borders – Utrinki z mej« je triletni projekt sofinanciran s strani Evropske unije v katerem sodeluje trinajst držav in 31 partnerjev. V Sloveniji v projektu sodelujemo Mestna občina Maribor, občina Črnomelj in ISCOMET – Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora kot nacionalni koordinator. Članice smo mesta, regije in otoki na meji, ki smo se ali se še vedno soočamo s prihodom beguncev in njihovo integracijo v družbo. V sklopu projekta je Maribor obiskala delegacija mesta Traiskirchen, mesto 20 kilometrov oddaljeno od Dunaja, kjer je tudi največji begunski center v Avstriji. Mesto, kjer je tradicija prihodov migrantov in beguncev zelo dolga, saj jih sprejemajo že od leta 1956, ima na tem področju veliko izkušenj, pa vendar so z zanimanjem prisluhnili praksam iz Maribora in Slovenije.

V šolah govorili tudi po 40 jezikov
Leta 2015, ko je bilo v njihovem centru nameščenih okoli 6.500 beguncev, so v šolah govori tudi po 40 jezikov. Mestna občina Maribor je avstrijski delegaciji predstavila delovanje mariborske občine, države, nevladnih društev in institucij na tem področju. S pregledom migracij tekom zgodovine v Mariboru, ki je tudi precej bogato, do izkušnje v letu 2015, kar je bil tudi razlog za sodelovanje Maribora v projektu. Sodelovali so Slovenska filantropija, ki z delom svojega Dnevnega centra migrantom ponuja veliko pomoči pri vsakodnevnih aktivnostih in tudi prostočasne aktivnosti ob pomembnih urah učenja slovenskega jezika. MKC Maribor, ki se projektno veliko dopolnjuje s Slovensko filantropijo in društvom ODNOS, ki prav tako migrantom pomagajo pri vsakodnevnih, za nekatere samoumevnih, postopkih, kot je obisk zdravnika, prevodi zdravstvene dokumentacije, urejanje dokumentov, urejanje zaposlitve na ZRSZ. S podobnim projektom se ukvarja tudi Mariborska razvojna agencija (MRA) in sicer s spletno stranjo lifehackmaribor.si. Največ aktualnih in zanesljivih podatkov so predstavili iz Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki je prav tako nastal kot posledica masovnega prehoda migrantov v letu 2015 in s svojim delovanjem pričel leta 2017. Tako beležijo, da je v treh letih mednarodno zaščito prejelo 676 oseb, prosilcev za mednarodno zaščito je trenutno 323. Po njihovih podatkih v Mariboru z okolico prebiva okoli 200 oseb z mednarodno zaščito. Delegacija je obisk zaključila z obiskom Integracijske hiše v Mariboru, ki deluje že od leta 2007 in je uspešno integrirana v mikro okolje. V hiši je trenutno nameščenih 16 oseb z mednarodno zaščito.

Mednarodna konferenca o vlogi lokalne skupnosti
Mestna občina Maribor, ISCOMET Inštitut za etnične in regionalne študije ter Občina Črnomelj v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira mednarodno konferenco Vloga lokalnih skupnosti in drugih deležnikov pri upravljanju z migracijskimi tokovi, ki bo 3. oktobra 2019 v veliki razpravni dvorani Mestne občine Ljubljana na Mestnem trgu 1 v Ljubljani. Konferenca je tudi del »Snapshotsh from the borders – Utrinki iz mej«. Koordinator projekta je otoška italijanska občina Lampedusa in Linosa. 3. oktobra bodo podobne konference organizirane v vseh prestolnicah EU, v spomin na tragičen dogodek pred šestimi leti, ko je pred obalo otoka Lampedusa potonila ladja z begunci in je pri tem utonilo 370 ljudi.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar