VIDEO: Na MOM opozorili na nujnost izvajanja ključnih cestnih projektov za mesto

Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je danes opozoril na neizpolnjene obljube prejšnjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca glede vlaganj v cestno infrastrukturo v Mariboru. Med drugim je izpostavil nujnost izgradnje zahodne obvoznice in predora pod mestnim središčem. “Ti projekti so ključni za razvoj Maribora,” je dejal.Prejšnji minister Vrtovec je aprila 2022, dva tedna pred državnozborskimi volitvami, z županoma občin Maribor Sašo Arsenovičem in Hoče-Slivnica Markom Soršakom podpisal protokol o nadaljnjem sodelovanju infrastrukturnega ministrstva z obema občinama pri uresničitvi infrastrukturnih projektov na širšem območju Maribora.

Podžupan Medved je danes izpostavil, da so zaveze iz tega protokola le delno uresničene. Med drugim je bila dokončana izgradnja podaljška Ceste proletarskih brigad proti Limbušu in objavljeno javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del za izgradnjo prve etape zahodne obvoznice od Lackove do Kardeljeve ceste, izvajalec je bil izbran in zdaj se čaka na uvedbo v delo.

Za drugo in tretjo etapo od Kardeljeve ceste do priključka na avtocesto je bilo predvideno, da bo javna razgrnitev državnega prostorskega načrta v juniju 2022 in njegovo sprejetje na vladi letos. “Razgrnitev je bila opravljena in glede na gradiva, ki smo jih prejeli, je predvideno, da se ta načrt, ki je za nas ključnega pomena, dejansko sprejme še letos,” je povedal Medved.

Ni pa po njegovih besedah uresničena zaveza glede izgradnje regionalne ceste Brestrnica – Jurij, kjer bi morala Direkcija RS za infrastrukturo v skladu s podpisanim protokolom izvesti že jeseni 2022 postopek izbire izvajalca gradbenih del. Enako velja za regionalno cesto v Malečniku, kjer bi moral biti postopek izbire izvajalca gradbenih del v prvi polovici leta 2023. “Po zdajšnjih informacijah se ta zadeva zamika v naslednje leto,” je povedal podžupan.

Država tudi še ni pristopila k sanaciji Malečniškega mostu, čeprav je občina že uredila križišče za dostop v tamkajšnjo poslovno cono. Za izvedbo podvoza Ledina bi moral biti v skladu s protokolom v letu 2022 izveden postopek izbire izvajalca gradbenih del in dokončanje vseh del v letu 2023, a kaže, da se to ne bo zgodilo.

Za predor pod mestnim središčem je bilo po besedah Medveda sklenjeno, da bo občina naročila študijo izvedljivosti in izvedla revizijo tega projekta, kar je ta tudi storila. “Dokumentacija je bila lani v celoti predana direkciji za infrastrukturo, obenem pa smo tudi podali predlog za prekategorizacijo Gosposvetske ceste in trase proti hitri cesti v državne ceste. Tu so nekaj časa pogovori potekali, a nato so vse aktivnosti v sklopu tega sporazuma zastale,” je pojasnil.

V skladu s podpisanim protokolom bi morala direkcija po besedah podžupana med drugim pripraviti dokument identifikacije investicijskega projekta in predlagati uvrstitev projekta v državni proračun, a tega po informacijah, s katerimi razpolagajo na mariborski občini, ni storila.

Občina mora sicer še sprejeti občinski prostorski načrt, kjer se čaka na potrebna soglasja državnih organov in potem drugo branje v mestnem svetu. Medved računa, da bo ta sprejet še letos.

Podžupan je opozoril še na negotovo prihodnost mariborskega letališča. “V protokolu je jasno napisano, da bo sprejem državnega prostorskega načrta za razvoj letališča predvidoma do konca leta 2023, a kolikor nam je znano, tukaj aktivnosti v celoti stojijo,” je dejal.

Čeprav je bil podpisan le protokol in ne bolj pravno zavezujoč dokument, Medved meni, da bi ga bilo treba spoštovati. “Mestna občina Maribor je s tem skupaj z ministrstvom jasno izkazala obojestranski interes in seveda smo računali, da se bodo ti projekti izvajali,” je dejal.

“Če se v drugih krajih gradijo obvoznice, če se vlaga v infrastrukturo v prestolnici in okrog prestolnice, pričakujemo nadaljevanje aktivnosti tudi pri nas. Razumemo, da bo proračun Republike Slovenije obremenjen s posledicami odprave posledic katastrofalnih poplav in verjetno se bodo časovnice temu prilagajale, ampak ne pričakujemo pa odstopa od aktivnosti,” je dejal.
Vir: lokalec.si

Oddaj komentar