Gutovi še tretji superveleslalom zime, za Štuhčevo ponesrečen nastop

Švicarka Lara Gut je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Garmisch-Partenkirchnu. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Stephanie Venier (+0,67), tretja je bila Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,86). Trenutno najuspešnejši slovenski alpski smučarki Ilki Štuhec se nastop ni posrečil in je devet točk osvojila z 22. mestom.


Ilka Štuhec; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec
Ilka Štuhec; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec

Druga Slovenka na startu preizkušnje Vanja Brodnik je odstopila in ostala brez uvrstitve. Maruša Ferk je po grdem padcu na sobotnem smuku današnji nastop odpovedala in je že na poti v domovino. Prve informacije kažejo, da pri padcu ni utrpela hujših poškodb.

Gutova je dobila tri superveleslalome v tej sezoni, po Lake Louisu in Val d’Iseru je zmagala tudi v Garmischu. Na vseh treh superveleslalomih ji je družbo na odru za zmagovalke delala Weiratherjeva, ki je bila na prvih dveh druga, danes pa tretja. V tej sezoni je vpisala še sedme stopničke, potem ko je odlično odprla sezono z zmago na veleslalomu v Söldnu.

Petindvajsetletna Švicarka je obdržala zmagovito formo pred februarskim svetovnim prvenstvom v St. Moritzu ter je osvojila 22. zmago v svetovnem pokalu, 11 od teh ima prav v superveleslalomu. Gutova je postala komaj četrta alpska smučarka v zgodovini z osvojenimi prvimi tremi superveleslalomi v sezoni, pred njo je to uspelo Carole Merle (1988/89), Katji Seizinger (1997/98) in Lindsey Vonn (2015/16).

Več superveleslalomskih zmag od Gutove na večni lestvici imajo le Vonnova (27), Renate Götschl (17), Seizingerjeva (16) in Merlova (12). Gutova je superveleslalom v Garmischu osvojila tudi lani, s čimer se je izenačila z Vonnovo, ki ji je takšen dvojček v Garmischu uspel v letih 2009 in 2010.

Vonnova je zmagala na sobotnem smuku in tako kronala vrnitev v karavano po daljši odsotnosti zaradi poškodb. Tokrat je bila Gutova, ki jo je v soboto Vonnova potisnila na drugo mesto, neulovljiva, Američanka pa je superveleslalom končala na devetem mestu.

Štuhčeva je bila na sobotnem smuku na tem nemškem prizorišču osma. Danes se je na progo podala kot 17 na startu, a se ji nastop ni posrečil. Zaostanek ob prihodu v cilj, 2,82 sekunde, je bil prevelik za odmevnejši dosežek. Prvič v tej sezoni, v kateri je nanizala tri zmage na smukih in zmago v alpski kombinaciji, tekmo v hitrih disciplinah ni končala v najboljši deseterici. Štuhčeva je vpisala peto in sedmo mesto na prvem in drugem superveleslalomu v sezoni, na smukih pa v tej zimi še ni bila nižje od osmega mesta.

Mariborčanka je v petek popoldne na kondicijskem treningu utrpela zvin gležnja, na sobotnem smuku pa je nastopila s pomočjo protibolečinskih tablet.

“Proga je bila v redu, pogoji prav tako. Danes je bilo malo slabše z njenim gležnjem. Drugi dan po poškodbi je bilo zjutraj nekaj več otekline. Danes je težje dobila nogo v čevelj, a ker je bil to superveleslalom, smo jo stisnili not, a danes se ni izkazala, bila je malo slabša vožnja. Tudi rezultat je odraz tega, da pristop ni bil čisto pravi,” je po tekmi dejal trener Štuhčeve Grega Koštomaj in dodal, da Štuhčeva v torek v Kronplatzu na bo nastopila na veleslalomu, saj bo do tekem oziroma treningov v Cortini d’Ampezzo poskušala sanirati poškodbo.

Medtem ko Štuhčeva s tremi zmagami v smuku in zmago v alpski kombinaciji vodi v seštevkih smukaške discipline in kombinacije, je v superveleslalomskem seštevku izgubila tri mesta in je po novem šesta z 90 točkami. Za Gutovo s polnim izkupičkom 300 točk zaostaja 210 točk. Druga je Weiratherjeva (-80), tretja Venierjeva (-175), ki je prve stopničke osvojila prav danes. Pred Štuhčevo je tudi Avstrijka Nicole Schmidhofer (-192).

V seštevku sezone je še vedno ameriška slalomska kraljica Mikaela Shiffrin, ki je Garmisch izpustila, dovolj zaloge pred konkurenco pa je nakopičila na slalomih in veleslalomih. Gutova za Shiffrinovo zaostaja le še 135 točk, na tretjem mestu skupno je še vedno najboljša Slovenka Štuhčeva (-383).

Karavana alpskih smučark se bo preselila v italijanske Dolomite. V torek bo na sporedu veleslalom v Kronplatzu, nato pa v soboto in nedeljo sledita še smuk in superveleslalom v Cortini d’Ampezzo.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar