Dan brez cigarete kot spodbuda za opustitev kajenja

V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki. Večina jih kadi redno, vsak dan. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, v državi umre vsako leto 3600 prebivalcev. Dan brez cigarete, ki ga zaznamujemo danes, lahko zato kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v sporočilu ob letošnjem dnevu brez cigarete poudarili, da je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Načini opuščanja kajenja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti.

V Sloveniji imamo na voljo številne programe za opuščanje kajenja. V zdravstvenih domovih delujejo usposobljeni strokovnjaki za podporo pri izbiri ustreznih načinov premagovanja skušnjav pri opuščanju kajenja. Nekatere tuje raziskave sicer kažejo, da je npr. nekaj več kot polovica nekdanjih kadilcev opustila kajenje brez strokovne pomoči.

Vir: Lokalec.si

 

Oddaj komentar