V mariborski Sinagogi se bodo danes spomnili žrtev holokavsta

Zavod Sinagoga; FOTO: maribor-pohorje.si

Združeni narodi so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Dan sovpada tudi z obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz.

V Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor pa se bodo žrtev spomnili že danes, ko bo ob 18.00 uri potekala osrednja spominska prireditev. Na prireditvi z naslovom Razmislite, da se je to zgodilo! bo slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.
Program s tradicionalnim branjem imen slovenskih žrtev holokavsta sta pripravila Judovski kulturni center Ljubljana in Mini teater, v njem pa sodelujejo gledališki igralci Maja Blagovič, Lali Jurc, Tadej Pišek in Jernej Čampelj, čelistka Maruša Turjak Bogataj, harfistka Maria Gamboz Gradišnik, direktor JKC Ljubljana Robert Waltl in glavni rabin Judovske skupnosti Slovenije Ariel Haddad.
Holokavst ne predstavlja zgolj poskusa uničenja celotnega judovskega pa tudi romskega naroda, pač pa je sinonim za popolno razčlovečenje, za industrializiran proces preračunljive morije bodisi z zaplinjanjem in streljanjem bodisi z izstradanjem in izčrpavanjem z delom do smrti. Je izraz končne stopnje antisemitizma in tako vzorčni primer, do kakšnih skrajnih razsežnosti vodi sovraštvo, ki se postopoma razrašča in zajeda v vse pore družbe. Je tudi opomin na moralni zlom človeštva, zato z ohranjanjem zgodovinskega spomina na žrtve holokavsta, porajmosa, nacističnega preganjanja in genocidov sploh opozarjamo tudi na nastavke in pojave sovraštva in nestrpnosti, ki vodijo do zločinov zoper človeštvo.

Vir:Pixabay

V Auschwitzu, ki velja za središče načrtnega iztrebljanja Judov, je umrlo več kot milijon ljudi. 27. januarja 1945 je to zloglasno taborišče in največje pokopališče v zgodovini človeštva osvobodila sovjetska Rdeča armada. Holokavst je bil eden najhujših zločinov zoper človeštvo. V njem je življenje izgubilo okoli 6 milijonov Judov, žrtve nacističnega preganjanja pa so bili tudi Romi, pripadniki slovanskih narodov, politični zaporniki, vojni ujetniki, Jehovove priče, homoseksualci, telesno in umsko prizadeti ljudje ter drugi za nacistični režim nesprejemljivi posamezniki.

Oddaj komentar