Pred točno 77. leti je bil Hitler v Mariboru

Mihael Toš (Tosch)

Danes, 26. aprila 2018, mineva 77 let od Hitlerjevega obiska v Mariboru. Zavedati se je treba, da je Hitler v svojem mandatu obiskal zgolj dve mesti, ki sta ležali izven 3. Rajha: prvo je bilo Pariz, drugo Maribor. Tako lahko rečemo, da sta bila v Mariboru dva svetovno znana ekstrema: najprej genialni izumitelj Nikola Tesla, kasneje zblazneli diktator in morilec Adolf Hitler.
Tesla sicer v tem obdobju še ni bil uveljavljen in znan, ampak ga je pot kljub temu zanesla v Maribor, kar naj nam da misliti in nas usmeri v t.i. Teslini smeri, kar se tiče Maribora. Hitler mora biti nekaj nesprejemljivega. Prepogosto se v našem okolju dogaja, da je na delu nizka samozavest in slaba samopodoba, zato se elemente navduševanja išče drugod. Če že gledamo iz tega zornega kota, naj nas navdušuje seveda prvi, kajti grozodejstev, ki jih je povzročil Hitler, človeštvo ne pomni ali zgolj zelo redko. Vendar pa v preteklih nekaj letih nerazumljivo raste navdušenje nad slednjim, češ, da je bil res koristni, napredni um, medtem ko prvi, Tesla, iz pozabe prihaja prepočasi in velja pač za nekega „izumitelja“. Spletni komentarji v smislu „škoda, da Hitler ni dobo vojne, bi nam ful bolše šlo“, preko „Adolf, vrni se in pobij vso golazen“ do „Hitler bi ziher naredo red“ in „rabimo novi Auschwitz“ kažejo na popolno nerazumevanje dogodkov, fenomenov in tudi ozadij tistega časa.

Simbolika razpadanja človeštva. Vir: Lokalec.si

Brez dolgovezenja je treba zapisati, da je bil Adolf Hitler skrajno škodljiv in nevaren zločinec, kriminalec ter predvsem zelo oddaljen od neke genialnosti, ki se mu jo (nerazumljivo) pripisuje. Nasprotno, bil je neumen. Zelo neumen in ta neumnost je svet pahnila v 2. Svetovno vojno, katere posledice občutimo še danes. Treba se je zavedati, da je bila ob vseh vojnih grozodejstvih mašinerija 3. Rajha predvsem odlično podmazan in učinkovit kriminalni stroj v smislu roparskega in prevarantskega početja. Genocidno in imperialistično početje je splošno znano. Strojevodja tega kriminalnega stroja pa je bil, kakopak, Hitler.
Ker se kljub vsem znanim dejstvom dogaja, da se ga ponekod idealizira kot nekaj dobrega in koristnega, je treba zavedanje permanentno obnavljati, širiti in jačati. Nesnaga sicer vselej najde pot, da priplava na površje, zato je skrb za permanentno mentalno higieno neizogibna.
POMNITE: Povsem razumljivo je, da politiki med prebivalstvom ustvarjajo stiske in dlje kot te stiske trajajo, glasnejši so klici po odrešiteljih. Upravičeno, saj politiki nimajo pravice povzročati škode, a jo in to preveč. Kljub temu se je vseskozi treba zavedati, da Adolf Hitler in njegova filozofija, početje, nenazadnje 3. Rajh ne morejo služiti za vzor, motivacijo ali predmet posnemanja, še manj pa je v njem možno videti rešitev za karkoli. Hitler je bil kot Josef Fritzl celotne nacije in še širše. Tiran, mentalni posiljevalec, stvarni uničevalec… In kot takega ga je treba dojeti in ga zavračati. Zgodovina se ne sme ponoviti, lekcija 2. Svetovne vojne je zadosti zgovorna in očitna.
Adolf Hitler je sinonim za zlo, sovraštvo, uničevanje in propad, zato ne more zavzemati vloge mesije, rešitelja ali luči upanja. To naj bo sporočilo ob 77. obletnici Hitlerjevega obiska v Mariboru.

Mihael Toš TOSCH

2 KOMENTARJEV

  1. Odlično napisano, vendar bi želela verjeti da nepotrebno. Res upam da v Sloveniji in širše ni tako zelo neumnih ljudi, da bi v Hitlerju videli karkoli posnemanja vrednega.

  2. Neumno pri vsem je levičarko razmišljanje, levega premetenca Mihaela Toša. Pa čisto nič drugo! O neumnosti samega novinarja pa raje nebi. Ni dovolj časa!

Oddaj komentar