Mariborska občina od države pričakuje kratkoročne rešitve

Na mariborski občini so v odzivu na petkova pojasnila finančnega ministrstva v zvezi z njihovimi predlogi za pravičnejšo delitev denarja občinam pri izvrševanju zakonsko določenih nalog zapisali, da se strinjajo s pripravo predloga sistemskih sprememb. A je to po njihovem le dolgoročna rešitev, ki ne daje odgovora, kako naj zdržijo do takrat.

Na mariborski občini so poudarili, da sta od vseh občinskih virov prihodkov, na katere se sklicuje ministrstvo in na katere ima občina dejanski vpliv, le nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in turistične takse. Lokalna taksa pa medtem ne more čakati na to, da bo kdo od občanov zadel na lotereiji, niti na visoke prihodke od davka na vodna plovila ali davka na dediščine so zapisali.

Dodajajo, da bi ob tem dvig prihodkov od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča deloval kontraproduktivno za ustvarjanje novih delovnih mest, enako pa velja tudi za turistično takso, še posebej, ker se v Mariboru tudi na področju turizma precej trudijo, njihov trud pa že kaže rezultate. Ob tem so poudarili, da na ta način ni mogoče premostiti razlik s katerimi se soočajo.

mestna občina maribor

Zmanjkalo bo 32 milijonov evrov

Stroški zakonsko obveznih nalog bodo v primerjavi z letom 2011 prihodnje leto narasli za dobro petino oziroma več kot 14 milijonov evrov, ob hkratnem padcu prihodkov iz dohodnine za deset odstotkov oziroma za 5,5 milijona evrov. Za pokrivanje vseh zakonsko določenih nalog pa bo Mariboru naslednje leto iz namenskih virov zmanjkalo kar 32 milijonov evrov. Zaradi tega jih zanima, kako bi država poravnala vse svoje obveznosti za zakonske naloge, če bi ji za to zmanjkalo za več kot 43 odstotkov namenskega vira v proračunu.

Vsekakor nas veseli, da je Mestna občina Maribor za ministrstvo za finance enako pomembna kot vse ostale občine. Kaj pa državljani? So Mariborčani enako pomembni za ministrstvo,” se ob tem znova sprašujejo na mariborski občini, ki ima 112 tisoč prebivalcev.

Odziv ministrstva presenetljiv

Specifično problematiko so finančnemu ministrstvu pred dnevi že pojasnili in problematiko so takrat razumeli, zato so v Mariboru začudeni nad njihovim odzivom. Sprašujejo se, če so ministrici Mateji Vraničar Erman njeni sodelavci informacije prenesli ustrezno, od nje pa zdaj pričakujejo ustrezen odziv na trditve ministrstva, da obstoječa primerna poraba omogoča izvajanje vseh občinskih nalog in programov, ki se financirajo iz nje.

V Mariboru zagotovo ne in to že več let,” pravijo na mariborski občini, kjer upajo na hitro rešitev za njih nepremostljivega finančnega razkoraka med potrebami in zmožnostmi.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar