FOTO: Znana finalista mariborskega predizbora za državno prvenstvo v slamovski poeziji

FOTO: Matic Ačko

Na literarnem dogodku v mariborski Kibli je minulo soboto potekal predizbor za slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji. Znana sta dva nova finalista, Mišel Ristov, glasbenik in član ptujskih Slamurajev in Nejc Klemenc, ki se bosta 21. septembra na četrtem državnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo potekalo v Ljubljani v klubu KUD Channel Zero na Metelkovi, potegovala za naziv državnega prvaka. V soboto je bila podeljena tudi nagrada Kisla rima 2019 za najslabše oglaševalske rime.

Mariborski predizbor, na katerem se je za finale potegovalo 11 nastopajočih, je potekal v obliki treh tekmovalnih krogov, na katerih so nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavili svoje avtorske pesmi. Na odru so se zvrstili Klavdija Volf, Alen Harb, Domen Mlakar, Mišel Ristov, Nejc Klemenc, Neža Prah Seničar, Nina Medved, Petra Kokol, Tjaša Debelak, Tom Veber in Tomaž Lovrenko, kot uvodni pesnik je publiko segrel Rene Volker. Njihove nastope sta ocenjevala dva predstavnika iz občinstva ter vabljeni žirantje, dramski igralec Uroš Kaurin, pesnik in literarni kritik ter Vitez poezije 2019 Denis Škofič in ambasadorka branja ter mariborska kulturnica Zora A. Jurič. Večer je povezovala Mojca Frim iz Bande ferdamane.

FOTO: Matic Ačko

Letošnja serija predizborov za slovensko državno prvenstvo v slam poeziji se je začela 8. junija 2019 s ptujskim predizborom v organizaciji zavoda Feniks-UM in mreže SiSlam. Sledil je ljubljanski predizbor, ki je potekal 20. junija 2019 v okviru dogodka Mi smo tu na Metelkovi v klubu KUD Channel Zero. Na omenjenih predizborih so se v finale uvrstile in uvrstili Matic Ačko, Metka Zadravec, Aljaž Šešo in Eva Kokalj. Mariborskemu predizboru sledi še kamniški predizbor, s čimer bomo dobili še zadnja dva iz osmerice finalistk in finalistov, ki se bodo pomerili na državnem prvenstvu. Slovenski zmagovalec ali zmagovalka državnega prvenstva se bo nato udeležil-a evropskega prvenstva v slam poeziji, ki bo potekalo med 19. in 22. marcem 2020 v Italiji v Milanu v organizaciji L. I. P. S. oz. organizacije Lega Italiana Poetry Slam. Še slabo leto in pol pa nas loči od decembra 2020, ko bo gostiteljica evropskega slamovskega prvenstva Slovenija.

Podelili tudi priznanje Kisla rima 2019

Skupina Slam zverine je ob tej priložnosti pripravila še podelitev priznanj Kisla rima 2019 predlagatelju ali predlagateljici najslabših verzov v kateremkoli oglaševalskem mediju. Izmed prispelih predlogov je Kislo rimo 2019 za najslabše verze prejelo podjetje Jub d. o. o. za verze v oglasu Srce, s katerimi oglašujejo barve Jupol. Predlog je na natečaj prijavil Marko Kolarič.

Podelitev Kisel rime 2019; FOTO: Matic Ačko

Dogodek so organizirali MKC Maribor – MKC Črka in pesniško društvo Slam zverine, ki so del neformalne mreže za razvoj in promocijo slam poezije SiSlam, v sodelovanju z Bando ferdamano in Kulturno-izobraževalnim društvom KID KIBLA ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo RS in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Oddaj komentar