Poziv vsem: Če zaznate nasilje pri sorodnikih, znancih, sodelavcih, sosedih, to prijavite

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Nasilje v družini, nad ženskami in otroci je eno najbolj razširjenih in škodljivih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Ker se dogaja za zaprtimi vrati, pogosto tudi ni zaznano ali pa je zaznano prepozno. Razlogi, zakaj nasilje ni prijavljeno, so različni: stigma, strah, sram ali občutek ponižanja. Žrtve nasilja v družini, ki so v nasilnem odnosu pogosto izolirane, tudi življenjsko ogrožene, same težko pokličejo ali poiščejo pomoč.

“Leto 2020 je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa smo ostajali in še ostajamo več doma, v krogu ožjih družinskih članov. To je za vse nas sicer priložnost, da si vzamemo čas zase, za svoje bližnje in da utrdimo vezi. Seveda pa to ne velja za žrtve nasilja v družini, ki so namreč doma še bolj izpostavljene grožnjam, nasilju, zlorabam, še težje pa poiščejo pomoč,” opozarjajo pri Policiji.

Prijave na telefonsko številko 112 ali na anonimni telefon 080 1200

“V policiji smo zaradi tega v letu 2020 preko različnih medijev, družbenih omrežij in internetnih strani, na različne načine ozaveščali o nasilju v družini in ljudi pozivali, da ob zaznavi nasilja, le to-prijavijo. Zadnjo tako objavo smo objavili ravno na predbožični dan, ko smo pozvali vse sorodnike, znance, sodelavce, predvsem pa sosede, da v primeru zaznave nasilja, le to prijavijo na telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon 080 1200 in tako pomagajo tistim, ki si zaradi različnih oblik nasilja ne morejo,” razlagajo pri Policiji.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Policija potrebuje dokaze in izjave, da lahko ukrepa

Pogosto se po tragediji, kot je bila zadnja v Gerečji vasi, razširijo različne informacije, kaj vse se je v neki družini dogajalo, kakšen je bil osumljeni, kakšne težave so bile in kako bi to lahko preprečili. “Policija lahko vstopi v družino samo, ko ima za to zakonske pogoje in lahko ukrepa, če obstaja sum storitve kaznivega dejanja in če ta sum v preiskavi po vseh zbranih obvestilih tudi utemelji. Za to potrebujemo dokaze in izjave tistih, ki o tem karkoli vedo. Slednje ima izreden pomen, saj žrtev ni več sama, sporočilo pa jasno, da javnost nasilja nikakor ne podpira in da bomo skupaj naredili vse, da bomo nasilje preprečili,” poudarjajo pri Policiji.

Novost: izdelava individualne ocene ogroženosti žrtve kaznivega dejanj

V policiji ves čas stremimo k izboljšanju zakonodaje na področju nasilja v družini, nedavno sprejeta zakonodaja stremi predvsem k izboljšanju pravic žrtve, njeni zaščiti in obveščenosti, kot novost pa je tudi izdelava individualne ocene ogroženosti žrtve kaznivega dejanja. Slednja je sestavljena prav z dejstvi in okoliščinami, ki jih policisti ugotovijo z zbiranjem obvestil sprva od žrtve, kasneje pa od njenih sorodnikov, raznih inštitucij, nevladnih organizacij in seveda od okolice, sosedov, šole in drugih.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Poziv policije: zaznano nasilje naj se prijavi

Na koncu ponovno pozivamo vse, da v primeru zaznave nasilja, le tega prijavite. Policija sama navadno nasilja ne zazna in ga ne more zaznati, bomo pa se odzvali na vsak klic, na vsako prijavo nasilja v družini in bomo tudi ustrezno ukrepali ob pomoči vseh tistih, ki so nasilje zaznali.

Statistični podatki

V policiji so v letu 2020 do vključno 28. decembra 2020 obravnavali 1.450 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katere so bile podane kazenske ovadbe, kar je 10,4 % več kot v primerjalnem obdobju leta 2019, ko smo jih obravnavali 1.314. V istem obdobju leta 2020 so obravnavali 1.286 prekrškov z elementi nasilja v družini, kar je 3,3 % manj kot v primerjalnem obdobju leta 2019, ko smo jih obravnavali 1.330.

V letu 2020 so skupno izrekli 969 prepovedi približevanja, kar je 4,2 % manj kot lansko leto, ko smo jih izrekli 1.012. V večini je ukrep prepovedi približevanja izrečen zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja, prav tako v večini primerov sodišče ukrep policije potrdi in podaljša na 15 dni. V istem obdobju so leta 2020 obravnavali 426 kršitev prepovedi približevanja, kar je 2,3 % manj kot lansko leto, ko smo jih obravnavali 436.

Ob hujšem nasilju v družini in ponovitveni nevarnosti lahko policija osumljenega tudi pridrži po Zakonu o kazenskem postopku in ga privede k preiskovalnemu sodniku, ki zoper njega lahko odredi pripor. Policija je v letošnjem letu obravnavala 13 kaznivih dejanj umora ali uboja ali poskusa v 7 dogodkih, povezanih z partnerskim odnosom ali družinsko skupnostjo.

Oddaj komentar