Zveza potrošnikov pred črnim petkom: 99,5 % “neverjetnih ponudb” enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila nasvete za potrošnike pred črnim petkom, ko se bo veliko ljudi “zagnalo” v nakupe, saj bodo mnogi trgovci za n dan močno znižali cene. Pa je res tako?

Črni petek je dan, ki je v Evropo in tudi v Slovenijo prišel iz ZDA. Zadnji petek v novembru trgovci za en sam dan zelo znižajo cene, s tem simbolično nakažejo začetek decembrske nakupovalne mrzlice. Temu pa nato sledi še spletni ponedeljek, ko spletni trgovci znižajo cene v spletnih trgovinah.

So znižane cene res znižane?

“Te dni nas z vseh strani trgovci obveščajo o neverjetnih popustih. Pa so te ponudbe res tako odlične? Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which so ugotovili, da je 99,5 % “neverjetnih ponudb” enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta,” so zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije in dodali: “V raziskavi so preverili več tisoč cen in ugotovili, da skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu z nakupom na črni petek.” Nekatere ponudbe so na črni petek res videti zelo ugodne, a to je lahko le na prvi pogled, opozarjajo pri zvezi. Zato je dobro, da se na nakupovalno mrzlico dobro pripravite, in da kupujete le tisto, kar res potrebujete. Pri zvezi še izpostavljajo, da naj vas nakupi ne pripeljejo v rdeče številke.  Dobro si je določiti proračun oziroma najvišji skupni znesek za nakupe in tega ne preseči.

Deset nasvetov Zveze potrošnikov Slovenije

1. Načrtovanje je pomembno

Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih, izpostavljajo in dodajo, da se zgodi, da prejemniki novic dobijo popuste že dan pred črnim petkom.

2. Pričnite črni petek že v četrtek

Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo ob določeni uri, so spletne trgovine odprte ves čas. “Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane,” pravijo na ZPS.

3. Preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena

Če želite nekaj kupiti, spremljajte ceno izdelka že prej, nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na črni petek res dobra ali ne.  Cene primerjate s konkurenco. Če pri katerem drugem trgovcu `odkrijete´ še nižjo ceno, jo izenačijo.  Za primerjavo si lahko pomagate na spletnih straneh za primerjavo cen.

4. Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico

Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na strani,  zato lahko pride do obremenitve in spletna stran del počasneje ali pa sploh ne. Zato se je bolje prijaviti na stran in v košarico zlagati izdelke. Proces nakupa bo hitrejši.

5. O izdelku poiščite čim več informacij

“Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja?” pišejo na ZPS. “Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. Obstajajo seveda bolj ali manj zanesljivi viri informacij, o resnicoljubnosti Amazonovih ocen smo že pisali. Velikokrat se izkaže, da so cenejši izdelki boljše kakovosti kot njihovi dražji konkurenti, ali pa da obstajajo cenejše in enako dobre alternative.”

6. Je (res ugoden) nakup neznane blagovne znamke v resnici dober posel?

“Ne trdimo, da so izdelki manj znanih blagovnih znamk slabše kvalitete, a dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana. Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni,” opozarjajo na ZPS. Pazite tudi pri opisih izdelkov, saj ni nujno, da res vse drži.

7. Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa

“Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo naši testi, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene,” pravijo na ZPS in svetujejo: “Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice, ali da na zidu visi zadnji model televizorja – tako ali tako bodo po letu dni na voljo novi modeli – lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.”

8. Preverite spletne cene

Če raje, kot preko spletne trgovine, kupujete v klasični trgovini, vseeno na spletu prej preverite cene. In če so na spletu zapisane nižje cene, lahko  trgovca vprašate za popust

9. Ste si premislili? Ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali?

“Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali, da bo, imate pri nakupu po spletu možnost, da ga v 14 dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino,” opozarjajo na ZPS in dodajo: “Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, a preverite, ali to velja tudi na črni petek.”  Če ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka, s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

10. Ne pozabite na Spletni ponedeljek (Cyber Monday) in decembrske popuste.

“Ste zamudili ponudbo? Kot smo že zapisali na začetku: obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje,” zaključujejo na ZPS.

Oddaj komentar