FOTO: V Mariboru ugasnil ogenj miru, mesto z Ofemom pokazalo gostiteljske sposobnosti

VIR: EYOF 2023

S sklepno slovesnostjo, namenjeno predvsem športnikom, športnicam in prostovoljcem, se je nocoj v Mariboru zaključil Olimpijski festival evropske mladine (Ofem). Mesto se je po besedah predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franja Bobinca izkazalo kot zelo dober gostitelj, zadovoljen je tudi z rezultati slovenske reprezentance.

Na koncu festivala so na prireditvi na Trgu svobode v središču Maribora ugasnili plamenico miru, ki so jo slovesno prižgali v nedeljo na začetku Ofema. Znova bo zagorela leta 2025 v Skopju.

Predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Spiros Kapralos je čestital vsem sodelujočim športnikom in se zahvalil Mariboru in Sloveniji za odlično organizacijo. “Ob zaključku festivala lahko rečem, da bo težko ponoviti tako uspešen dogodek. Vse je dobro delovalo, vzdušje je bilo odlično, vsi sodelujoči športniki in športnice so zadovoljni,” je dejal.

VIR: EYOF Maribor 2023

Doseženi rezultati so po njegovih besedah pokazali, da so države na Ofem poslale svoje najboljše mlade športnike in športnice. “V preteklih šestih dneh so bili rekordi festivala podrti več kot 20-krat, vaši nastopi pa so bili v živo predvajani z več kot milijon ogledi, kar je veliko več kot na kateri koli prejšnji izvedbi Ofema. Prihodnost evropskega športa je svetla,” je dejal.

Skupno 2419 mladih športnikov in športnic iz 48 držav je tekmovalo v 11 športnih panogah na 13 različnih prizoriščih v Mariboru in okolici. Najbolj uspešna v zbiranju medalj je bila reprezentanca Italije, slovenski fantje in punce so priborili devet medalj. “To so izjemni uspehi za tako malo državo, ampak veliko po srcu,” meni predsednik OKS Bobinac.

Šport nagovarja mlade

A Ofem po njegovih besedah ni pomemben le zaradi športnih rezultatov. “Šport nagovarja mlade v jeziku, ki ga najbolj razumejo, to je jezik sodelovanja, prijateljstva, spoštovanja, zato je vrednost te prireditve še večja,” je dejal.

VIR: EYOF Maribor 2023

Mariborski organizatorji so celo presegli njegova pričakovanja, najbolj ga je navdušila gostoljubnost domačinov. “Mislim, da se Mariboru obetajo res dobri časi v prihodnje, še posebej z vidika razvoja turizma in ostalih dejavnosti. Ljudje so prijazni, hoteli in hrana dobri, logistika je delovala. Maribor je ravno dovolj veliko mesto, da je bilo mogoče priti z enega prizorišča na drugega v 10 ali 15 minutah, kar v kakšnem drugem mestu ne bi bilo mogoče. Tu je zelo entuziastična ekipa, ne moremo pa tudi mimo številnih prostovoljcev, ki so opravili izjemno delo,” je še povedal.

V prvih dneh festivala so organizatorjem sicer povzročile nekaj preglavic nevihte, zaradi katerih so bile potrebne nekatere prilagoditve, a nobena tekma ni odpadla. “Izredno smo zadovoljni s tem, kako je ta dogodek potekal, športniki so bili zadovoljni, zadovoljne so bile ekipe, zadovoljni so bili člani evropskih olimpijskih komitejev. Prizorišča so bila res dobro obiskana, pri nekaterih športih nas je obisk celo presenetil, prišlo je zelo veliko gostov iz tujine,” je povedala direktorica tekmovanja Nataša Ritonija.

Po besedah župana Saše Arsenoviča je Maribor z Ofemom pridobil novo športno infrastrukturo in opremo, ki bo služila tako domačim športnikom kot za organizacijo drugih večjih tekmovanj. Prav tako dragocene so pridobljene izkušnje in znanje. “Maribor je postal del olimpijske družine in s tem upravičil sloves celotne Slovenije po odlični organizaciji velikih tekmovanj, kar morda daje tudi upanje za kakšno zimsko olimpijado,” meni.

Vesel je, da so k sodelovanju pritegnili številne deležnike v mestu in državi, od vojske in zdravstva do univerze in javnih podjetij. “Glede na odzive, ki jih dobivamo, verjamem, da se bodo ljudje, ki so ta teden prišli k nam, kasneje še vračali. Vsekakor pa smo se končno rešili bremena odpovedane univerzijade iz leta 2013 in pokazali, da smo sposobni izvesti tako velike dogodke,” je še povedal župan.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar