Viktorija Bombek z dializo živi že 30 let

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so včeraj z majhnim presenečenjem razveselili 65-letno Viktorijo Bombek, ki se že 30 let uspešno zdravi z dializo. “To je izjemno redko. Gospa je prišla tako daleč s samodisciplino, ker se je držala naših navodil in diete,” je izpostavil predstojnik oddelka za dializo Robert Ekart.

Tudi sama je poudarila, da lahko človek relativno uspešno živi po odpovedi ledvic le, če je vztrajen in discipliniran. “To moraš sprejeti in se držati navodil, čeprav je včasih težko,” je dejala Viktorija Bombek, ki se iz Svete Trojice v Slovenskih goricah trikrat na teden vozi v Maribor na štiri ure hemodialize. “To je kot da bi hodila v službo,” je dodala.

Z dializo je začela leta 1988, ko je bila stara 35 let. Na oddelku za dializo UKC Maribor, kjer opravljajo dializo od aprila 1974, se počuti kot del kolektiva in je zadovoljna s storitvijo. “Večina bolnikov žal ne dočaka takšne dobe zdravljenja,” je dodal Ekart.

“To je bolezen, ki jo moraš spoštovati. Če je tako, lahko popolnoma normalno funkcioniraš,” je povedal predsednik Društva ledvičnih bolnikov Lilija Aleksander Trnjar, ki je Viktoriji podelil plaketo, sicer pa je tudi sam ledvični bolnik. Za razliko od Bombekove je sam na peritonealni dializi, ki si jo dozira sam doma.

Ob končni odpoved ledvic, ki je neozdravljiva bolezen, je tretja možnost še presaditev ledvic, ki pa jo zaenkrat opravljajo le v UKC Ljubljana. Pri tej metodi je največja možnost preživetja, a ni primerna za vsakega človeka.

Na mariborskem oddelku za dializo imajo trenutno 151 bolnikov, od tega jih je 127 na hemodializi. Na voljo imajo 32 mest, kar po besedah Ekarta zadostuje potrebam. Za razliko od nekaterih ostalih oddelkov UKC Maribor tu ni težav niti s prostorom niti s kadri.

V Sloveniji je okoli 2300 bolnikov s končno odpovedjo ledvic. Kronična ledvična bolezen se začne potiho in tako rekoč brez znakov. Prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi. Prav zaradi tega jo pogosto odkrijejo naključno ob laboratorijskih preiskavah, izpostavljajo v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar