Štuhčeva upa, da jo bo v Kanadi navdajala pozitivna trema

Ilka Štuhec,; foto: M. Pigac

Aktualna svetovna smukaška prvakinja Ilka Štuhec se je z ekipo odpravila v Kanado, kjer se bodo konec meseca in v začetku decembra začele tekme svetovnega pokala v hitrih disciplinah. Štuhčeva upa, da jo bo v Kanadi navdajala pozitivna trema.

Po treningu v Pitztalu minuli teden se bo ekipa do začetka preizkušenj pripravljala v okolici Lake Louisa, prizorišča, na katerega Štuhčevo vežejo lepi spomini, saj je predlani tam dvakrat zmagala.

Prav v Kanadi je zmagovito začela meteorski vzpon na smukaški vrh za svojo najboljšo sezono v karieri. Pripravljalno obdobje je bilo po koncu sezone 2016/17, ki jo je v svetovnem pokalu končala s 13 uvrstitvami na oder za zmagovalke in sedmimi zmagami, naslovom prvakinje v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu ter malima kristalnima globusoma za najboljša seštevka sezone v smuku in alpski kombinaciji, neprostovoljno zelo dolgo.

Pred minulo sezono se je vmešala poškodba kolena, ki jo je oddaljila od belih strmin. Za najhitrejšo slovensko alpsko smučarko se bo tekmovalni premor sklenil po 621 dneh, 30. novembra, ko jo čaka prvi tekmovalni nastop v svetovnem pokalu, smuk v kanadskem Lake Louisu. Nazadnje je bila na startu v svetovnem pokalu 19. marca lani v Aspnu.

“Z zadnjim tednom priprav na ledeniku v Pitztalu sem zelo zadovoljna. Čeprav je zapadlo kar nekaj snega in je bila podlaga mehka, smo iztisnili največ, predvsem so me navdušili spusti po največji strmini. Manjkajo še zadnje podrobnosti, da bom res lahko sproščena in pripravljena, predvsem pa, da si bom zaupala ob spustu po progi,” je na svoji spletni strani poudarila Mariborčanka. Pred uradno vrnitvijo v svetovni pokal treme ne čuti: “Do tekem je vendarle ostalo še nekaj dni, verjamem pa, da bodo zadnji dnevi drugačni. Upam na pozitivno tremo, ki človeka žene naprej in ga dodatno motivira.”

Z opravljenim v pripravljalnem obdobju je zadovoljen tudi trener Grega Koštomaj: “Razmere so bile ugodne z izjemo zadnjega obdobja, ko je bilo na trenutke preveč snega in drugič premalo. Kljub temu smo imeli denimo v Pitztalu na ledeniku veliko prostora, trenirali smo s slovensko moško reprezentanco, zato je tudi ta sklop minil dobro.”

“Na treningih v Lake Louisu bomo dobili konkretnejše odgovore, dejansko pa se s konkurenco niti ne ukvarjamo. Osredotočamo se na to, da bo Ilka na tekmi pokazala maksimum. Sklop zadnjih priprav v Kanadi bo bolj ali manj namenjen simulaciji tekmovalnih razmer. Ne bo šlo več za toliko ponovitev, temveč za kakovost izvedbe in pripravo na tekmovanje. Upam na dobre razmere, menda ni pričakovati pretirane gneče. Želimo si kakovostno in v miru izkoristiti zadnji teden,” je še pojasnil Koštomaj.

Ob odsotnosti Štuhčeve je smukaški mali globus osvojila Italijanka Sofia Goggia, ki je slavila tudi na olimpijskem smuku. Italijanka bo izpustila uvodne preizkušnje sezone zaradi poškodbe, ki jo je utrpela prejšnji mesec. V karavano se bo po napovedih vrnila šele januarja.

Superveleslalomski globus je dobila Tina Weirather iz Liechtensteina, medtem ko je v Pyeongchangu olimpijski naslov pobrala Čehinja Ester Ledecka, deskarka na snegu, ki je tako poskrbela za eno največjih senzacij.

V Kanadi bo svojo zadnjo sezono v karieri začela Američanka Lindsey Vonn, ki bo v novi sezoni skušala preseči rekord slovitega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je zmagal na 86 tekmah za svetovni pokal, Vonnova je doslej zbrala 82 zmag. Seveda ji bo ta načrt skušala pokvariti prva slovenska adutinja v novi zimi.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar