Vseslovenska raziskava: kaj se zgodi z oblačili, ko jih oddamo v zbirne centre

Slika je simbolična. Vir: Pixabay,com

Pravična trgovina Slovenije, Ekologi brez meja in društvo Focus so zagnali projekt “Obleka naredi človeka”, ki vključuje obsežno vseslovensko raziskavo. Vse tri organizacije se sicer že leta vsaka na svojem področju zavzemajo za okolju in ljudem prijazno modo.

Prvi cilj novega projekta “Obleka naredi človeka” je ugotoviti stanje na področju oblačil v Sloveniji, in sicer tako z vidika količine oblačil, ki so na voljo v trgovinah, kot tudi količin tekstilnih odpadkov. Predvsem jih zanima, kaj se z oblačili zgodi, ko pristanejo v zbirnih centrih ter kakšni so trendi na področju ponovne uporabe in reciklaže. Na potrošnike so tako naslovili anketni vprašalnik, s katerim želijo podrobneje raziskati, koliko oblačil kupujejo, zakaj in kaj naredijo z njimi, ko jih ne nosijo več. Vprašalnik, ki ga je izpolnilo že več kot 1.200 posameznikov, je za izpolnjevanje na voljo še do konca novembra na tej povezavi. Hkrati pa raziskava poteka tudi med drugimi relevantnimi deležniki na področju (odpadnega) tekstila.

Rezultati raziskave, ki bodo podlaga za nadaljnje zagovorniško in ozaveščevalno delo, bodo objavljeni predvidoma v začetku naslednjega leta. Do takrat pa vse tri organizacije, ki jih je združil projekt, financiran s strani programa ACF Slovenija, pozivajo k spremljanju informativnih vsebin na novem Instagram profilu Obleka naredi človeka.

Oddaj komentar