NK Maribor: “Spoštovati, da bi spoštovali!”

NK Maribor po zmagi na derbiju.

Na spletni strani NK Maribora so objavili odziv na zadnjo tekmo slovenske nogometne reprezentance. S tem zapisom so se odzvali na številne prošnje novinarjev po komentarju.

Njihov zapis objavljamo v celoti:

“Tekma Glasgow, z dogodki pred, med in po tekmi, še odmeva. Ker smo s strani predstavnikov medijev dobili več vprašanj oz. prošenj po odzivu iz NK Maribor, smo se odločili posredovati odgovor s klubskim stališčem v tej obliki. V dobrobit slovenskega nogometa. Ne s kritiko zaradi kritike, ampak le z argumenti.

Ob neprekinjenem podcenjevanju slovenskega klubskega nogometa in vseh, ki delujemo v domačem prostoru, je težko ostati miren. Podobni občutki so se ob početju selektorja članske reprezentance že porajali tudi v preteklosti, vendar se pri nas izražanje mnenja – četudi je najbolj dobronamerno in strokovno utemeljeno – včasih sprejema na napačen način.

Zgodba o nespoštljivem odnosu do slovenskega nogometa in domačega ligaškega tekmovanja ni nova. Traja že več let, žal pa se ne spreminja. Kljub več kot očitnim dokazom, da je nepravična. O začudenju predstavnikov tujih klubov, kako je mogoče, da iz ekipe, ki se uvrsti v skupinski del Lige prvakov ali prezimi v Ligi Europa, nihče ne igra za državno izbrano vrsto, v tem dopisu ne želimo. Je pa zadnji primer kvalifikacijske tekme slovenske reprezentance na Škotskem znova odprl številna pereča vprašanja.

NK Maribor je bil doslej po žrebu za evropske pokale pogosto soočen s številnimi zahtevnimi preizkušnjami, visokimi ovirami, a se nikdar ni vnaprej predal. Ne glede na razlike v finančni moči klubov ali tržni vrednosti posameznikov se je vedno šlo pogumno v tekmo z mislijo, naj odloči o zmagovalcu boj enajstih proti enajstim na igrišču. NK Maribor je kot predstavnik Slovenije v evropskem pokalnem tekmovanju od leta 2010 do lanskega poletja štirikrat igral tudi proti škotskim klubom. In si štirikrat priigral napredovanje. Izločili smo Celtic, Glasgow Rangers, Hibernian in v letošnji sezoni še Aberdeen. Pri razmerju 4/4 je težko govoriti o naključju. Prav tako ne gre prezreti spoznanja, da je v nedeljo v Glasgowu za Škotsko igralo 6 nogometašev Celtica, kluba, ki mu je predstavnik slovenske lige zaprl vrata Lige prvakov.

Pozitivnih izkušenj s škotskim nogometom nam v Sloveniji ne manjka, a s tem sestavkom ne želimo govoriti o dosežkih enega kluba. Ta liga nima le igralcev, ki so konkurenčni. Od kod so sodniki, ki sodijo tudi v Ligi prvakov, Ligi Europa ali na reprezentančnih tekmah najvišjega ranga? Ne samo sodijo, ampak svoje delo opravljajo odlično. Do te mere, da so vedno znova delegirani za naslednje preizkušnje in se uvrščajo tudi v ožji krog kandidatov za zaključne obračune posameznih tekmovanj. Poniževanje akterjev na domačih igriščih je tudi izničevanja truda vseh, ki so v različnih vlogah pomemben del mednarodne nogometne družine.

A smo res tako slabi? Je tuje res toliko boljše od domačega? Veliko je razlogov, da ni… Mar niso skoraj vsi igralci, ki jih selektor uvršča na svoj seznam izbrancev in naj bi veljali za edine dorasli igranju kvalifikacijskih reprezentančnih tekem, zrasli na slovenskih igriščih?

Spoštovani selektor, ne zahtevamo veliko. Samo malo več spoštovanja. Predvsem pa več zaupanja. Če želite biti spoštovani, je treba spoštovati.”

4 KOMENTARJEV

  1. Če bi pes nosil hlače “bi ne kazal jajc” ? Itd. Zgodi se pač nekaj zakaj je razlog, da je reprezentanca izgubila ? Mislim, da ni posredi selektor Katanec ? Ali pa je užaljenost, da mladi Zahović ni v reprezentanci ? Tako sem pač prebral celotni komentar ? Morda se motim, res pa je, da je še mladi Zahović trenutno še nezrel za reprezentanco ? Bo pa prišel čas, ko bo v prvi ekipi RS ?

  2. Seveda smo po bitki lahko vsi generali. A včasih je dobro prisluhniti tudi takim. Definicija tekme proti Škotom je: PORAZNO in SRAMOTNO. Tako iz strani Katanca, kot igralcev z izjemo Oblaka. Pri prevzemu reprezentance je prav Katanec navajal za nekatere igralce, da so v slabi formi in kondiciji in jih ni uvrstil v ekipo. Sedaj pa ravno take in podobne igralce uvršča v ekipo? Namesto, da bi ekipo nadgrajeval, spušča nivo kvalitete v igri. Prevzema odgovornost??? Seveda saj za te vrste odgovornosti ni sankcij. Pa naj odstopi in tako pokaže, da mu je resnično žal za storjeno.
    Prihajam iz Ljubljane in sem pristaš Olimpije. A treba je priznati, da ta trenutek edino Maribor goji kvalitetno igro z zdravo miselnostjo, kot se za športnika spodobi. Zahovič je resda mlad a dejstvo je, da daje gole, teče se bori in njegov doprinos igri je zelo viden in ogromen. Nekatere reprezentance imajo sedemnajsletnike v ekipah, zato mi ne govoriti o ” mlad je še ima čas”. Glede na tekmo bi bilo bolje, če bi igrala mladinska ekipa, kot pa ti postopači. Žalostno je, da igralci od nas zahtevajo razumevanje namesto, da bi nas osrečevali z svojo igro in borbenostjo. Pač v tem športu je treba garati, drugače uspeha ni. Zamenjati komplet ekipo z Katabcem-razen Oblaka v vratih in dati možnost tistim, ki hočejo, zmorejo in znajo.

  3. Zasluzeno ste IZGUBILI!!! 1-0 sche premalo!! Taka igra ni za v Rusijo. Boste sramoto tam delali. Brez vsake volje, veselja, borbe..Birsa z spuscenimi dokolenkami ko nekaka k..va / (pozneje razmislajal da igra brez scitnikov, in zakaj??..) Razmislajal tudi brez vasih ugotovitev da ako bi dali v napad Novakovica, Tavares, Zahovica in pa iz ozadja Vrsica..da bi dali gol!!!? zagotovo..ugotavljam/trdim! Tavares = itak spregledan iz casov ko = bil najvecji as v Sl.Ligi. Pa ste izgubili naravnost proti Swici in se niste UVRSTILI==> takrat brez tako KVALITETNE figure na sredini igrisca–LOGICNO in PRAV = TAKO!!! V Nemski reprezentanci igrajo Oezil, Poljaki, Boateng tudi kaki -ich se pojavi. Mi pa CISTUNI JASNO !!/ (Kaj bojo drugi ludi rekli..!?)
    Res = tudi da igralci na tujem igrajo in poslusajo trenerje, soigralce, strokovnjake v tujih jezikih= NE v Slovenscini. Kaj to pomeni? Da so odtujeni. Ne cutijo vech, ali pa tudi slabo sprejemajo zamisli, tretma, navodila, servis, itd v second language. SECOND LANGUAGE is NOT a NATIVE LANGUAGE!
    Sicer se pa ne cudim saj pred kratkim celo Kanal A ni prenasal tekme Lige Prvakov kjer sta igrala DVA nasha reprezentanta-J.Oblak in K.Kampl kot nezanimivo tekmo!! Vsi pa so gledali kot blejave ovce MANCHESTER!!! TO=LIGA PRVAKOV ne pa ono..celo TV program sem moral preklopit na Kanal A-ceprav prej prisel(prej melje) in se poslovit poiskat drugo moznost kje drugje. Sramotno, izdajasko, potuhnjeno. Prodane dusche! Potemtakem lahko sklepam da bliznji Glasgow uziva simpatije marsikaterega Zlovenca bolj kot pa rodna domovina in njeni sportniki, kjer ni vse roznato, zelo tezko, naporno, veliko truda, malo penezof,..!!!
    Torej
    ..Skoti so pokazali vec hrabrosti, volje, jajc, ..ne govorimo o politiki govorimo o sportu!

    • Berem tudi o varianti B ekipa Sl. reprezentance. Na katero pa se ravno NK Maribor ni odzval. Iz njega/(tega kluba) bi namrec crpali pa najvec igralcev, kadra, izkusenj, znanja …za experimentiranje (tako razmisljam naknadno..). Tudi soglasno se najdemo da je pa NK Mb vedno bil pa tudi tarca za ostale Slov.klube. Nekako se spostujejo med sabo /na svojem nivoju,razredu…ko pa pride Maribor na vrsto – tega je pa treba pihnit!!! Kot neka redka dragocena lovska trofeja. Tega sche pa nimamo oz. moramo imeti v vitrini!!!
      Namesto B ekipa DRXAVN3 reprezentance sem pogresal tekmo po prihodu s turneje/L.P., EU competitions ==>NK Maribor proti ostali /Slovenski nogomet !! Pricakoval sem celo TV prenos take tekme!! -torej medijski odziv. Pa nich! (=enako 0!) Tako so vcasih igrali W.Masters against Ostali Svet (skoraj vedno z D.Djajicem v ekipi Ostali). Tudi obratno v kolikor se Sl.drzavna reprezentanca uvrsti in po vrnitvi odigra tekmo z (pre)ostalimi iz Slovenije ali pa tekma REP. KLUBSKI PRVAK proti OSTALIM oziroma proti DRX. REPREZENTANCI ako ni uvrstitve z bilo katere strani v visje-EU lige. (…vendar ne z ekipo kot = sedaj Olimpija ki = prodala skoraj vso najboljso elito svojega kluba /(po nacelu poceni kupi-drago prodaj…(sedaj pa delaj iz shita zlato!!!))). …torej takoj po evforiji…
      Jaz spremljam 4.Sl. ligo=> govorimo, komentiramo…dobijo za pivo in sendvich ako si ga od doma prinesejo. DELAJO, garajo, redno trenirajo, vpije trener nanje, se borijo, izgubijo,zmagajo,itd. Ni brez heca!!! Ure prebite na igriscu!!! Bodo vsaj shiht dobili kje v domacem kraju za trud, prizadevanje, del.doba!!!??…
      Itak … l.p. Oskar

Oddaj komentar