Poklukar o zaostrovanju ukrepov: “Situacija je resna, odprti so vsi možni ukrep”

Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da je po najnovejših podatkih v Sloveniji s sekvenciranjem potrjenih 324 primerov okužbe z različico omikron.

Še 2.335 je sumov, da gre za omikron. Reprodukcijsko število je med 1,4 in 1,5. Ti podatki zagotovo niso spodbudni. V enotah intenzivne terapije se danes zdravi 173 bolnikov, od tega je 90 % necepljenih.

Poudaril je, da je zadeva zelo resna in spregovoril tudi o morebitnem zaostrovanju ukrepov: “Potrjenih je bilo 300 okužb več kot pred tednom dni. Ti podatki prav gotovo niso spodbudni. Iz tujine slišimo, da se omikron hitro širi, da je inkubacijska doba 2,5 dneva.”

“Situacija je resna”

“Na mizi imamo vse vrste ukrepov. V tem tednu bomo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo kot celoto in prav gotovo nam ne bo lahko,” je povedal.

Komentiral je tudi karantene: “Omikron ima inkubacijsko dobo 2,5 dneva, zato se razmišlja ali je možno karanteno po petih dneh prekiniti z negativnim testom. V naslednjih dneh pričakujemo večje število obolelih in še večje število karanten, kaj bo vplivalo na
številne procese v družbi, ne samo v zdravstvu, ne samo v šolstvu, temveč tudi v gospodarstvu in širše.”

Ali razmišljajo tudi o uvedbi PC? “Odprti so vsi možni ukrepi, vsi tisti, ki bodo dali ne samo varstvo, ampak da bodo družbi sprejemljivi. Če niso, potem nismo dosegli svojega namena,” je komentiral in dodal, da čakajo usmeritve stroke.

Je možnost tudi obvezno cepljenje?

V nadaljevanju je pojasnil: “Dejstvo je, da zakon o nalezljivih bolezni jasno umešča, na kakšen način se lahko to predpiše oz. spremeni, in zaenkrat je epidemiološki kolegij  povedal jasno, da tega ni, treba je naprej slediti priporočilom stroke in verjamem, da če bodo drugačni pogoji oz. drugačna podlaga, bo treba takrat temu slediti.”

“Dejstvo je, da se je izkazalo, da vektorska cepiva morda niso tako učinkovita, ko govorimo o boju proti omikronu, pa vendar nove raziskave kažejo, da celična imunost ostaja in je primerna in zadostna pri težjem poteku, tudi pri tistih cepljenih z vektorskimi cepivi.”

Oddaj komentar