Mladi slovenski judoisti komaj čakajo prvenstvo na domačih tleh

Maribor bo prihodnji konec tedna med 15. in 17. septembrom v športni dvorani Lukna gostil mladinsko evropsko prvenstvo v judu. Na krilih zadnjih uspehov članske vrste, ta je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojila dve srebrni odličji, se na največje tekmovanje letošnjega leta pripravljajo tudi slovenske mladinke in mladinci.

Prizorišče leži neposredno ob mariborskem nogometnem stadionu Ljudski vrt, ki bo le nekaj dni pred tem gostilo prvo tekmo nove sezone lige prvakov, ko se bo domača ekipa pomerila z moskovskim Spartakom. Tudi zaradi tega so bila z logističnega vidika pri obeh organizatorjih potrebna velika usklajevanja, ki pa potekajo na najvišji ravni.

“Gremo v odločilni teden za pripravo tekmovanja. Imamo srečo, da Maribor igra ligo prvakov in ne evropske lige, da bomo imeli proti koncu tedna prosto prizorišče. Na tem mestu bi čestital nogometašem za velik uspeh. Dobro smo se uskladili in pričakujemo, da bo to sodelovanje tudi v prihodnje uspešno. Uspeli smo pridobiti nekaj pokroviteljev, tako da bomo dogodek finančno pokrili, želimo pa si, da bi si tekmovanje ogledali ljubitelji juda v čim večjem številu,” je ob tem povedal predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič.

Na prvenstvu bo sodelovalo 41 držav reprezentanc, skupno pa bo nastopilo preko 700 udeležencev od tega približno 500 judoistov in judoistk.

“Na dogodek se pripravljamo že več kot leto dni. Imamo veliko izkušenj na področju organizacije, zato ne čutimo panike. Če so kje težave, jih sproti rešujemo. Hotelske kapacitete smo skoraj do zadnjega napolnili, usklajujemo še zadnje podrobnosti, a je vse pod nadzorom,” pa je povedal direktor prvenstva Franc Očko.

Lepega obiska so zadovoljni tudi v mariborski občini, kjer poudarjajo, da je mesto vse bolj predano tudi športu. “Maribor je najlepše slovensko mesto in tudi najbolj športno. Pred 20 leti je Slovenija na judoističnem prvenstvu zakoličila lepe uspehe tega športa, ki se zdaj kažejo v svetovnem merilu. V mestu spodbujamo športne kolektive, da prirejajo takšne dogodke. Ocenjujemo, da je skoraj 40 odstotkov vseh nočitev realiziranih prav iz naslova športnih prireditev. Veliko športnih dogodkov imamo, za prihodnje leto nas čakajo veteransko prvenstvo v košarki, evropski prvenstvi v kikboksu in tekvandoju, hokejsko za ženske. Kandidiramo za evropsko mesto športa, evalvacijska skupina nas je ocenila pozitivno. Judoistom v Mariboru želim dobro tekmovanje, da pokažete svoj maksimum,” pa je dejal župan Maribora Andrej Fištravec.

Slovensko izbrano vrsto bo na blazinah zastopalo po deset posameznikov v moški in deset v ženski kategoriji. V ženski vrsti so glavne favoritinje za visoka mesta Maruša Štangar (Olimpija, do 48 kg), Kaja Kajzer (Bežigrad, do 57 kg), Andreja Leški (Bežigrad, do 63 kg) in Klara Apotekar (Sankaku, do 78 kg), ki so se že dokazovale tudi na članskih tekmah.

V moški vrsti gre izpostaviti Martina Hojaka (Bežigrad, do 73 kg) in Eneja Mariniča (Branik Broker, nad 100 kg). Zadnji dan prvenstva bo selektor Gregor Brod na blazino postavil tudi močno ekipno zasedbo.

“Po pravilih lahko na domačem prvenstvu nastopimo s po desetimi predstavniki pri fantih in puncah. V ekipo smo umestili najboljše, kar imamo, ter tudi nekaj tistih, na katere računamo v prihodnosti. Ti bodo predvsem nabirali izkušnje za naprej. Najboljši že vedo, kateri so, ne želim izvajati pritiska na nikogar, a želimo si kolajno, to ni skrivnost. Prav tako lahko rečem, da si želimo več kot eno kolajno. Mislim, da so vsi dobro pripravljeni, tudi na ekipnem delu menim, da se prav tako lahko vmešamo v boj za medalje,” pa je dejal selektor ekipeGregor Brod.

Prve ekipe pridejo v Maribor že v torek, glavni del pa v sredo in četrtek. Tekmovanje se v petek začne s predtekmovanji in finali v lažjih kategorijah, v soboto sledijo težje kategorije, v nedeljo pa še ekipno prvenstvo, ki bo del olimpijskega programa tudi v Tokiu 2020.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar