Policija bo danes z osrednjo slovesnostjo obeležila svoj dan

Pred sobotnim dnevom policije bo danes na Policijski akademiji v Tacnu osrednja slovesnost.

Dan policije zaznamujemo 27. junija v spomin ta dan leta 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA. Slovesnosti se bosta udeležila generalni direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs.

Travner in Hojs bosta na slovesnosti najzaslužnejšim posameznikom iz vrst policije podelila najvišja priznanja, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). 29 policistom in 22 občanom, ki so pomagali reševati življenja ljudi, pa bosta podelila medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

Policijsko delo je “že samo po sebi zahtevno in odgovorno”, nekateri dogodki, s katerimi se policisti srečajo pri svojem delu, pa zahtevajo tudi veliko poguma in predanosti. “Takšna dejanja ne smejo ostati prezrta, zato v policiji take primere dvakrat letno posebej izpostavimo in se pogumnim posameznikom zahvalimo,” so ob prazniku zapisali na GPU.

Policija 27. junij kot svoj dan obeležuje v spomin na enega od bolj intenzivnih in znamenitih spopadov z agresorsko Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) v času osamosvojitvene vojne. Pri tem sta padla policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Skupno je sicer za uresničitev cilja samostojne države v osamosvojitveni vojni padlo šest policistov, 14 pa jih je bilo hudo ranjenih.

Z uprave še sporočajo, da se poslanstvo policije v vseh letih ni spremenilo, glavna skrb pa je še vedno skrb za varnost ljudi. Policija ob svojem prazniku junija sicer vsako leto organizira različne dogodke, proslave in druge aktivnosti po vsej Sloveniji.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar