Mineva točno leto dni od razglašene pandemije

FOTO: Pixabay.com

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marca lani razglasila pandemijo covida-19, ki ga povzroča novi koronavirus. Konca pandemije leto dni pozneje še ni na vidiku. Virus se širi še naprej, tudi po zaslugi novih različic. V številnih državah ostajajo v veljavi protikoronski ukrepi. Določeno mero upanja prinaša cepljenje proti covidu-19.

Potem ko so v kitajskem Wuhanu 31. decembra 2019 potrdili prvi primer novega koronavirusa, je trajalo le nekaj več kot dva meseca, da je ta našel pot na vse celine in v več kot 100 držav. WHO je ob izjemno hitrem širjenju virusa sars-cov-2 po vsem svetu 11. marca razglasil pandemijo covida-19.

Preventivni ukrepi postali stalnica

V številnih držav so stalnica postali preventivni ukrepi, kot so umivanje in razkuževanje rok, priporočena medsebojna razdalja in zaščitne maske ter zapiranja različnih delov družbenega in gospodarskega življenja. Številni šolarji, dijaki in študenti so bili prisiljeni v šolanje na daljavo.

Število umrlih covidnih bolnikov se kljub vsemu po letu dni približuje žalostnemu mejniku treh milijonov. Največ ljudi, prek 500.000 je umrlo v ZDA, sledijo Brazilija, Mehika, Indija, Združeno kraljestvo in Italija.

Do zdaj okuženih 116 milijonih ljudi po celem svetu

Okužbo z virusom sars-cov-2 so doslej potrdili pri več kot 116 milijonih Zemljanov. Tudi po številu potrjenih okužb so na prvem mestu ZDA, sledijo Indija, Brazilija, Rusija in Združeno kraljestvo.

V vseh državah je gospodarstvo utrpelo veliko škodo. Ta naj bi bila največja po veliki depresiji v 30. letih prejšnjega stoletja. V Mednarodnem denarnem skladu so januarja ocenili, da bo svetovno gospodarstvo med letoma 2020 in 2025 izgubilo 22.000 milijard dolarjev.

Upanje predstavlja cepljenje

Upanje v vrnitev v normalno življenje, kot je bilo pred pandemijo, predstavlja cepljenje proti covidu-19, ki se je začelo konec lanskega leta po zaslugi izredno hitrega razvoja vrste cepiv v manj kot letu dni. Konec lanskega leta je sicer zaznamoval tudi pojav bolj nalezljivih novih različic virusa.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar