Ilka Štuhec na Švedsko po novo zlato

Pod 1420 metrov visoko goro Aareskutan na Severu Evrope bo od 4. do 17. februarja tretjič v zgodovini potekalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Prvo je bilo daljnega leta 1954, drugo niti ne tako daleč nazaj leta 2007. Ilka Štuhec bo v Aareju na Švedskem napadala drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v smuku.

Glavna slovenska kandidatka za medalje na jubilejnem 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju bo 28-letna slovenska smukaška kraljica, lastnica edine slovenske kolajne s prejšnjega prvenstva v St. Moritzu, ki je v tej zimi uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi in operaciji kolena.

Štuhčeva v Aare prihaja kot tretja najboljša smukačica sezone in je tako med kandidatkami za mali kristalni globus v kraljevski disciplini. Na treh od šestih smukov v tej zimi je bila na stopničkah. V Val Gardeni je zmagala, v Cortini d’Ampezzo je bila druga in tretja, na zadnjem pred SP v Garmischu pa je bila peta.

Pred dvema letoma na 44. SP v St. Moritzu je v smuku zmagala pred Avstrijko Stephanie Venier in ameriško kraljico smuka Lindsey Vonn ter prevzela smukaško štafeto od Tine Maze, ki je svetovna prvakinja v smuku postala na SP leta 2015 v Vailu.

Če bi Štuhčeva zlato osvojila tudi v Aareju, bi pomenilo, da je Slovenka najboljša smukačica na svetu tretjič zaporedoma. Mariborčanka pa je dejala, da nikakor ne želi braniti že osvojenega naslova smukaške prvakinje, ampak napadati novega.

Med kandidatkami še Avstrijke in povratnica po poškodbi Goggia

Kandidatk za naslov je še nekaj. Čeprav po obnovljeni poškodbi kraljica hitrih prog Vonnova morda že končuje kariero, so se zato prebile v ospredje Avstrijke, Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Stephanie Venier, ki prevladujejo na smukaških progah.

Na lanskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ki jih je Štuhčeva izpustila zaradi poškodbe, je prvič olimpijska prvakinja postala Italijanka Sofia Goggia, Vonnova je bila tretja. Italijanka se je vrnila po poškodbi prejšnji konec tedna v Garmischu, kjer je bila druga na obeh tekmah v hitrih disciplinah, ravno pravi čas za svetovno prvenstvo.

Aare je bil lani marca prizorišče finalnih tekem svetovnega pokala sezone 2017/18. Tam je bila tudi Štuhčeva, kjer ni tekmovala, pač pa se je seznanila s progo, na kateri bo letos napadala nove vrhunske uvrstitve. Finalni smuk minule sezone v Aareju je dobila Vonnova, druga je bila Goggia, ki je Štuhčevo nasledila na mestu zmagovalke smukaškega seštevka.

Mariborčanka bo v Aareju zanesljivo nastopila tudi na alpski kombinaciji in v superveleslalomu, v disciplini v kateri ima v tej zimi en velikanski uspeh, na progi, ki ji je zelo ležala v Val Gardeni, je zmagala, na progi polni tehničnih pasti v Cortini pa denimo odstopila.

Kranjec prvi adut slovenske moške vrste

Prvi adut slovenske moške vrste v Aareju bo Žan Kranjec. Član elitne veleslalomske sedmerice je v minuli sezoni v Alta Badii s tretjim mestom vpisal prve stopničke, v aktualni pa je prvič okusil slast zmage, ko je bil najhitrejši na veleslalomu v Saalbachu.

Lanski veleslalomski finale v Aareju je končal na petem mestu, pred tem je na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu. Letos je popravil tudi slalomsko formo, v Madonni di Campiglio in v Schladmingu, na zadnjem slalomu pred SP, je s startnima številka 77 in 73 skočil do 11. mesta.

Kranjec je velik dolžnik svetovnih prvenstev, pred dvema letoma v St. Moritzu je v svoji paradni disciplini veleslalomu odstopil.

V tej zimi sta korak naprej naredila tudi Štefan Hadalin z uvrstitvami v prvo deseterico in petnajsterico v slalomu in Martin Čater v smuku, v Wengnu, na najdaljšem smuku na svetu, je bil celo osmi. Oba sta tudi kandidata za slovenske uvrstitve v alpski kombinaciji. Če ne bi bilo nesrečnega padca v Bormiu, bi bil v drugačnem položaju in formi Klemen Kosi, ki je superveleslalom v Beaver Creeku končal kot deveti.

Pri ženskah najbolj obetavne vožnje kaže Meta Hrovat, ki je bila kljub težavam z gležnjem na Kronplatzu sedma na veleslalomu. Maruša Ferk vse bolj napreduje v slalomu in si želi izboljšati tudi smuk za nastop na kombinaciji v Aareju. Izhoda iz rezultatske krize ne najde Ana Bucik, zato bi ji dober rezultat na prvenstvu dal dodatni zagon.

Tina Robnik se počasi vrača po poškodbi, že trenira na snegu. Dobri treningi so jo zamikali, da bi mogoče na SP v Aareju nastopila v veleslalomu, potem ko bo videla, kako se bo obnesla njena tekmovalna vrnitev na domači lisici. Po Tini Maze najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev pa je po januarski poškodbi kolena na pripravah na Kronplatzu predčasno končala sezono.

Slovenija še brez medalje na SP na Švedskem

Švedsko smučarsko središče je eno izmed tradicionalnih prizorišč svetovnega pokala, na katerem so blesteli tudi Slovenci. Tina Maze je v Aareju zmagala na dveh veleslalomih (2009, 2014), še na dveh je bila na stopničkah, prav tako na dveh slalomih. Špela Pretnar pa je kot prva Slovenka dobila na tem prizorišču slalomski tekmi v letih 1999 in 2000. Bojan Križaj je bil leta 1986 prav v Aareju na slalomu četrti.

Od 21 kolajn, kolikor so jih Slovenci v dresih Slovenije in Jugoslavije, osvajali na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, prav nobene doslej niso osvojili na Švedskem.

Bo pa letošnje svetovno prvenstvo sovpadlo s 30. obletnico osvojitve prve slovenske zlate kolajne na SP v alpskem smučanju. Na svetovnem prvenstvu v Vailu 7. februarja 1989 je postala svetovna prvakinja v slalomu Mateja Svet, ki je na SP skupaj osvojila pet odličij. Več jih ima le Tina Maze, ki je skupaj osvojila devet kolajn.

Od prve kolajne Mazejeve bo februarja, ravno med boji v Aareju, minilo natanko deset let, ko je v Val d’Iseru s sijajno drugo vožnjo prišla do veleslalomskega srebra. Čez dve leti v Garmisch-Partenkirchnu (2011) je bila prvič zlata, in to v veleslalomu, superkombinacijo pa je končala kot srebrna.

Schladming leta 2013 ji je prinesel zlato v superveleslalomu in srebrni kolajni v superkombinaciji in veleslalomu. V Vailu leta 2015 se je poslovila od velikih tekmovanj z dvema zlatima, smukaškim in kombinacijskim, ter superveleslalomskim srebrom.

Glavni zvezdi prvenstva Hirscher in Shiffrin

Pred dvema letoma na SP v St. Moritzu je Marcel Hirscher osvojil zlato tako v slalomu kot veleslalomu ter srebro v kombinaciji. Tudi letos bo Avstrijec glavni protagonist svetovnega prvenstva in se bo skušal zavihteti na vrh seznama najuspešnejših udeležencev svetovnih prvenstev. Njegov rojak Toni Sailer ima na vrhu seznama sedem zlatih kolajn in osem kolajn skupno. Hirscher ima šest zlatih, od tega dve z ekipnih tekem, in skupno devet kolajn.

Prva zvezdnica med ženskami je Mikaela Shiffrin, ki je kljub svoji mladosti, šteje jih 23, že prava veteranka. Pred šestimi leti je stara komaj 17 v Schladmingu osvojila zlato v slalomu, slalomski naslov je bil njen tudi na domačem SP leta 2015 v Vailu ter na SP v St. Moritzu, kjer je bila srebrna tudi na veleslalomu.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar