Nosilec skupne liste SDS in SLS za evropske volitve je Milan Zver

Nosilec skupne liste SDS in SLS za evropske volitve je sedanji evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), ki je bil že na volitvah leta 2014 vodilni kandidat SDS. Drugo in tretje mesto zasedata evroposlanki SDS Romana Tomc in Patricija Šulin, četrto pa evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS), sta stranki danes sporočili na predstavitvi liste.

Peto mesto na skupni kandidatni listi zaseda nekdanji mariborski župan Franc Kangler iz Nove ljudske stranke, zadnja tri mesta pa pripadajo kandidatom SDS. Na šestem mestu je vidna članica SDS Alenka Forte, na sedmem Davorin Kopše, sicer delovni invalid, in na zadnjem članica podmladka SDS Alja Domjan.

Skupno kandidatno listo sta danes dopoldne potrdila tako svet SDS kot glavni odbor SLS. Čeprav je bilo že dalj časa slišati, da je imela v stranki največ podpore za nosilko liste Tomčeva, pa se je tehtnica nazadnje nagnila k Zveru.

Prvak SDS Janez Janša je v današnjem nagovoru dejal, da je Evropa naš skupen življenjski prostor, Slovenci pa “pripadamo temu prostoru in evropski civilizaciji”. “Želimo jo graditi tudi naprej in pripravljeni smo jo tudi braniti,” je napovedal. Dodal je, da se zavedajo, da pripadamo generacijam, ki so podedovale EU kot projekt miru in blaginje, unija pa je lahko močna le toliko, kolikor so močne njene članice.

V SDS in SLS po Janševih navedbah izhajajo iz spoznanja, da delijo podobne vrednote in poglede na prihodnji razvoj Slovenije in EU. “Izhajamo tudi iz spoznanja, da aktualni politični trenutek tako v Evropi kot v Sloveniji, pa tudi način volitev poslancev iz Slovenije za Evropski parlament, narekujejo združevanje sorodnih političnih sil in težnji po normalni Sloveniji ter Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje,” je poudaril in pojasnil, da so zato v SDS in SLS tudi oblikovali skupno kandidatno listo.

Slednja po njihovem mnenju zagotavlja njihov “velik prispevek k Sloveniji, ki bo normalna, pravična, razvojna in upoštevana v EU, prispevek k Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje”. Na listi je po Janševih navedbah kombinacija slovenskih, evropskih in mednarodnih znanj ter izkušenj, pri kandidaturah pa da niso pozabili niti na tiste, na katere se prevečkrat pozablja tako v Sloveniji kot Evropi.

Tako Janša kot Zver sta prepričana v zmago na majskih volitvah v Evropski parlament. Kandidatna lista je po ocenah Zvera močna, sestavljena iz izkušenih evroposlancev. Zver v predvolilni kampanji pričakuje težek in napet boj, saj je “EU pred pomembnim časom, kjer je pod vprašajem tudi eksistenca”. Po njegovem prepričanju morajo evropski državljani tokrat izvoliti tiste stranke, ki bodo ohranile EU skupaj.

“Čakajo nas odločilna leta za ohranitev EU kot take, kot je bila spočeta. Kot velik mirovni in demokratičen projekt,” je še napovedal in izpostavil zadovoljstvo, da so oblikovali skupno listo s SLS. To je po njegovem mnenju začetek nove poti sodelovanja med obema pomladnima strankama.

Tudi predsednik SLS Marjan Podobnik je v nagovoru izpostavil, da je treba narediti vse za ohranitev miru v EU. “V naši moči je, da morda prispevamo tisti odločilen dodaten glas, ki bi se ob razdrobljenih listah izgubil, zato da bo tudi v prihodnje EU skupnost, ki jo bo vodila zmerna povezovalna politika EPP,” je dejal.

Po njegovem mnenju je najpomembnejše sporočilo skupne liste, da je možno in treba sodelovati. “Četudi vemo, da so ali so bile razlike pri kakšnem konkretnem koraku, pa vendarle znamo pretehtati, kaj je bolj in kaj manj pomembno,” je povedal. Trdno verjamejo, da je skupna lista najboljša možnost za Slovenijo in da želijo prispevati k najbolj optimalnemu uspehu EPP.

“Možnost trdne, močne ekipe iz Slovenije v skupini EPP je prvi korak, ki bo morda doprinesel k temu, da bomo v prihodnje še nadaljevali sodelovanje v krogu programsko sorodnih strank in tudi širše, da bo to povezovanje preglasilo delitve in da bo omogočilo, da bo Slovenija tudi v prihodnje lahko izkoristila vse razvojne potenciale,” je sklenil Podobnik.

Bogovič, ki je bil leta 2014 izvoljen na skupni listi SLS in NSi, je danes izrazil prepričanje, da bodo dosedanje odlično sodelovanje strank iz družine EPP v prihodnje še nadgradili. Med izzivi je izpostavil demografske in podnebne spremembe.

Po mnenju Tomčeve pa je sestava skupne liste dokaz za to, da razumejo, kaj Evropa v teh prelomnih trenutkih potrebuje. “Potrebuje sodelovanje, spoštovanje in povezovanje,” je dejala in izpostavila še proevropsko usmerjenost. Šulinova pa je dejala, da EU ponuja varen dom, a da moramo ob tem ohraniti tudi narodno identiteto.

Janša je le na kratko komentiral tudi odločitev NSi, ki prav tako pripada EPP, za samostojen nastop na volitvah. Dejal je, da to obžalujejo, a da je to njihova suverena odločitev. Po Janševih ocenah bo na volitvah lista SDS in SLS zelo verjetno edina skupna lista. Izpostavil je vključevalno vlogo SDS ter ocenil, da je vključevanje ali nevključevanje problem druge politične strani v Sloveniji.

Na vprašanje imena skupne liste pa je Janša odgovoril z ugotovitvijo, da sta SDS in SLS dve blagovni znamki, ki sta preživeli 30 let v viharni Sloveniji. “Imata svojo vrednotno utemeljitev in utemeljitev v rezultatih dosedanjega dela, zato ne pričakujem, da bi bodisi SDS bodisi SLS kadar koli spremenili svoje ime tako, da bi se poimenovali po svojem predsedniku,” je nekatere take stranke zbodel Janša.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar