Kdo bo upravljal z Mariborskim Pohorjem, svetniki zmedeni

Mariborski mestni svetniki so na 7. Izredni seji razpravljali o nadaljnjem upravljanju z Mariborskim Pohorjem. Po burni razpravi, prekinitvah in dolgotrajnih pojasnjevanjih iz ene in druge strani, je po seji zavladala zmeda. Kaj točno so sprejeli in česar ne, ni zanimalo le novinarjev, zmedeno so delovali tudi nekateri svetniki.Izredna seja je bila sklicana ravno zaradi nujnosti odločanja o upravljanju z mariborskim Pohorjem, kdo ga bo upravljal in kako dolgo. V načrtu je bilo izglasovanje sklepa, da se koncesijska pogodba za 15 let podeli dosedanjemu upravljavcu, javnemu podjetju Marprom. Vendar so člani mestnega sveta potrdili sklep, da podelijo koncesijsko pogodbo javnemu podjetju. Kateremu in za kako dolgo, v sklepu ni zapisano.

Bojan Strajnar, predlagatelj gradiva, je povedal drugače: »Mestni svetniki so imeli pomislek kako lahko že danes rečemo ali 15 letna ali 10 letna koncesija, zato je bila dikcija sklepa dolgoročna koncesija.« Marpromu so po njegovih besedah podelili koncesijo za nedoločen čas z enoletno preizkusno dobo.

Nihče ni razumel sklepov

Eden izmed sklepov, ki so ga zagotovo razumeli vsi je bil ta, da so se svetniki najprej seznanili s študijo o upravljanju mariborskega Pohorja. Sklepov, ki se nanašajo na podelitev koncesije javnemu podjetju Marprom, je verjetno razumelo zelo malo svetnikov.

Tudi direktor Marproma, Bernard Majhenič, ni ravno suvereno odgovarjal. »Jaz mislim, da nihče od nas ni prav razumel kaj so sprejeli,« je dejal. Pravi, da koncesije nimajo in da je svetniki niso podelili kakor sicer razlaga Strajnar.

Je pa vesel, da se mestni svetniki strinjajo, da mora morebitni novi koncesionar povrniti Marpromu investicije ter prevzeti zaposlene in pogodbe na Pohorju. “To nam je uspelo. Kako dolga bo koncesija v prihodnje in komu bo podeljena, pa bo spet stvar mestnih svetnikov,” je dejal.

Marprom dela na črno

V stranki SMC so predlagali nekatere sklepe, ki jih bodo svetniki glede na to, da je mariborski župan Andrej Fištravec prekinil sejo, morali obravnavati predvidoma naslednji teden. Andrej Špenga iz SMC je medtem povedal, da žičniške naprave na Pohorju očitno obratujejo na črno.

»V tem trenutku lahko povem, da koncesije nimamo podeljene. Torej Marprom nima veljavne koncesije, koncesijsko pogodbo smo novembra leta 2014 podelili za eno leto. Pogodba je trajala do 23. Novembra 2015 z možnostjo podaljšanja za 6 mesecev in tako bila podaljšana do maja 2016. Ker koncesije zakonsko več ni bilo mogoče podaljšati, v maju koncesija več ni bil podeljena. Vse žičniške naprave na Pohorju v tem trenutku še vedno obratujejo na črno,« je bil jasen Špenga.

Marprom naj bi tako imel veljavno le koncesijsko pogodbo za Pohorsko vzpenjačo, ne pa tudi za ostale žičnice in smučišča, zato zanje, tako Majhenič, ni dolžan poskrbeti.

Nova sezona pod vprašajem

Majhenič po drugi strani pravi, da se priprav ne bodo lotili. Eden izmed pogojev, ki jih je imel Marprom že aprila lani je ravno dolgoročnost pogodbe. Pa tudi denarja za nakup nujne opreme, kar so kot pogoj za nadaljnji angažma na Pohorju postavili še spomladi.

»Glede na to da gre za kratkoročno koncesijo oziroma ročnosti komisije niti ne poznamo. Mestni svet bi danes moral sprejeti odlok o proračunu, kjer bi sredstva prerazporedili. Tega niso storili in dokler se nič ne premakne, potem ni sredstev, da se s tem hribom karkoli investira,« pravi Majhenič.

Razpis šele prihodnje leto

Mestni svetniki so sprejeli sklep, da mora mariborska občina pripraviti vso potrebno dokumentacijo do 28. 2. 2017, v kateri bo opredelila model upravljanja mariborskega Pohorja in na podlagi tega šla v razpis. V tem primeru bomo, če bomo ugotovili, da s Pohorjem ne bo več upravljalo javno podjetje, ampak javno zasebno partnerstvo, koncesijo prenesli na tega novega, javno zasebnega partnerja.

Bike Park pod posebnega upravitelja

Posebej pereča tematika je tudi Bike Park na mariborskem Pohorju. Bike Park predstavlja eno ključnih dejavnost, ki vpliva na prihodek krožno kabinske žičnice. Vodje svetniški skupin so se dolgo usklajevali kaj in kako v zvezi z Bike Parkom. »Koncesionar se zmeraj obvezuje izpeljati javni razpis za iskanje ponudnikov, ki bi upravljali z Bike parkom. V okviru te koncesije, ki bi mu bila podeljena kot javnemu podjetju, ne more kar on z bike parkom upravljat. Potrebno bo najti strokovnjaka iz tega področja in upravljanje prepustiti njemu,« pravi Strajnar.

Svetniki vnovič v odločanje

Na dnevnem redu je bila še razprava o pravilnosti poslovanja občine glede na ugotovitve računskega sodišča, obravnava poročila v zvezi s sporno izgradnjo sortirnice ter preučitev stanja na občini po burnem dogajanju v zadnjih mesecih. Ker pa je sprejemanje dnevnega reda in razprava o mariborskem Pohorju trajala kar debelih sedem ur, do teh točk niso prišli.

Oddaj komentar