V času epidemije in zime pozivajo k zagotovitvi oskrbe najranljivejših z elektriko

FOTO: Pixabay.com

V društvu Focus pozivajo, da se ranljivim skupinam v času epidemije covida-19 in prihajajoče zime zagotovi nujna oskrba z električno energijo, podobno kot so to po njihovih navedbah storile številne države po Evropi. Predlagajo, da se tudi v Sloveniji v zimskem času prepove odklop elektrike najranljivejšim gospodinjstvom, ki so že tako v stiski.

Slovenska zakonodaja določa, da distributer ranljivemu odjemalcu ne sme odklopiti elektrike, da ne pride do ogrožanja življenja in zdravja odjemalca ter oseb, ki z njim prebivajo. Po navedbah Focusa je lani to pravico lahko uveljavilo le eno gospodinjstvo v državi, kar kaže na to, da so pogoji za nujno oskrbo z elektriko (pre)strogi.

Veliko odklopov od elektrike

“V istem letu je bilo kar 7681 odklopov od električne energije. Odklopu lahko botrujeta vsaj dva razloga, in sicer plačilna nedisciplina ali težek socialno-finančni položaj gospodinjskega odjemalca. Podatkov o tem, koliko odklopov se je zgodilo zaradi težkega socialno-finančnega položaja odjemalca se sicer ne zbira, vendar si upamo trditi, da je ta razlog botroval več kot enemu primeru,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Društvo se zavzema za po njihovi oceni boljše rešitve pri nujni oskrbi z elektriko. “Predlagamo, da se definicija ranljivega odjemalca razširi ter vključi odjemalce, ki 15 odstotkov svojega razpoložljivega dohodka namenijo za energijo, ter odjemalce, ki zaradi starosti ali zdravstvenih okoliščin ne morejo zagotoviti drugega vira energije za najnujnejšo gospodinjsko rabo,” so zapisali.

Ukrep prepovedi odklopa energije

Predlagajo tudi, da se nujna oskrba z električno energijo omogoči v času razglašenega stanja epidemije ranljivim odjemalcem, ki so zaradi epidemije izgubili vsaj 20 odstotkov prihodkov.

Po njihovih navedbah so številne države po Evropi kot enega od ukrepov v epidemiji covida-19 sprejele ukrep prepovedi odklopa energije. “Zdi se nam pomembno, da se nujna oskrba z električno energijo zagotovi tudi v času med 1. oktobrom in 31. marcem, če gre za upokojeno osebo, ki živi sama ali z otrokom, osebo, ki je invalid ali ki ima dolgoročne zdravstvene težave, ter osebo, ki ima resne finančne težave,” so zapisali.

Društvo Focus je svoje predloge posredovalo

Pomembno se jim zdi tudi, da se gospodinjstvom v energetski revščini omogoči, da sodelujejo v energetskih skupnosti državljanov ter da niso zaradi svoje finančne situacije že vnaprej izključena. Na ta način lahko koristijo prednosti in ugodnosti energetskih skupnosti, kot je recimo zagotovljen dostop do električne energije, hkrati pa ukrep prispeva k njihovi vključenosti in možnosti sodelovanja znotraj skupnosti.

Društvo Focus je svoje predloge odločevalcem posredovalo v okviru javne razprave o predlogu zakona o oskrbi z električno energijo, ki je potekala do 12. novembra, so še zapisali v sporočilu za javnost.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar