Mariborski policisti v nekaj urah ugotovili 121 kršitev povezanih s pešci

Slika je simbolična.

Na območju Policijske uprave Maribor so včeraj, 22. februarja 2022, od 6.do 13. ure, izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov, ki ogrožajo varnost pešcev, in kršitev pešcev, ki ne upoštevajo cestno-prometnih predpisov.

V poostrenem nadzoru so ugotovili 121 kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega 118 kršitev pešcev in 3 kršitve voznikov, ki so ogrožali varnost pešcev.

Zaradi kršitev cestno-prometnih predpisov je bila 51 kršiteljem izrečena globa, 68 kršiteljev je bilo opozorjenih, zoper 2 kršitelja pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Ob tem so poudarek namenili tudi ugotavljanju kršitev voznikov lahkih motornih vozil, vendar tovrstnih kršitev nismo ugotovili.

V tem tednu, v noči s 26. na 27. februar 2022, pa bodo mariborski policisti izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL.

Vožnja pod vplivom alkohola je na našem območju še vedno ključni dejavnik prometnih nesreč. S sprostitvijo ukrepov za zmanjšanje širjenja bolezn Covid-19 so pričeli z obratovanjem številni lokali, prav tako pa bo do v času pustovanja tudi potekali dogodki, na katerih se bodo uživale alkoholne pijače.

To se lahko odraža tudi s povečanjem prometno-varnostne problematike, zato bomo z namenom zagotavljanja ugodnih in stabilnih prometno-varnostnih razmer na območju policijske uprave poostrili nadzor cestnega prometa in pri tem poseben poudarek namenili ugotavljanju psihofizičnega stanja voznikov, so sporočili iz PU Maribor.

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi, ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih so, kot sekundarni dejavnik, prisotni alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Za varno udeležbo v cestnem prometu vsem udeležencem cestnega prometa
svetujejo:
– da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu, temveč naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, taksi prevoze, oziroma naj vozilo vozi oseba, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in ni uživala alkoholne pijače;
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladna, ponekod preko dneva vlažna, v nočnih urah pa je lahko poledenela oziroma spolzka);
– da so vozniki pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Vse organizatorje javnih prireditev in lastnike gostinskih lokalov pozivamo
k spoštovanju določb Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Voznike motornih vozil tudi opozarjajo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi pustnih mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35.  členu namreč predpisuje, da se mora voznik med vožnjo vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Med takšna ravnanja sodi tudi uporaba maske, lasulje, kostumov in podobno, ki vplivajo na navedene sposobnosti voznika.

Oddaj komentar