Ustavna komisija bo nadaljevala obravnavo predloga za začetek postopka za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo

Vir: Facebook Znakovni jezik

Ustavna komisija DZ bo danes nadaljevala obravnavo predloga za začetek postopka za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Komisija je za pripravo mnenja o predlogu imenovala strokovno skupino, ki ocenjuje, da je predlog utemeljen, zato DZ predlaga začetek postopka za spremembo ustave.

Predlog, da se v ustavo zapiše omenjena pravica, je v DZ na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije vložila vlada. Člani ustavne komisije DZ so predlog prvič obravnavali junija, ko so mu izkazali naklonjenost in poslanske skupine pozvali, naj predlagajo kandidate za strokovno komisijo. V to so novembra lani imenovali Marjetko Kulovec, Simono Gerenčer Pegan, Cirila Ribičiča in Cveta Uršiča.

Vlada predlaga dopolnitev ustave z 62.a členom, v katerega bi zapisali, da “za zagotavljanje enakega položaja oseb, ki uporabljajo slovenski znakovni jezik, v družbi država izvaja jezikovno politiko za varovanje in razvoj slovenskega znakovnega jezika”.

Strokovna skupina pa v svojem mnenju, ki ga je pripravila, predlaga nekoliko drugačno dikcijo. Tako bi v 62a. člen zapisali: “Zagotovljena sta svobodna uporaba in razvoj slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih, na območjih občin, kjer sta uradna jezika tudi italijanščina ali madžarščina, pa tudi italijanskega ali madžarskega znakovnega jezika.”

Skupina namreč ugotavlja, da je poleg pravice do svobodne uporabe znakovnega jezika v ustavi smiselno urediti tudi pravico do uporabe jezika gluhoslepih ter tudi znakovnih jezikov obeh narodnih skupnosti.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar