Zastrupitve z gobami: Toliko teh primero beležijo v UKC Maribor

FOTO: Pixabay.com

Ker v zadnjem času opažajo povečano zanimanje za gobe, strokovnjaki svetujejo previdnost. Ljudje naj nabirajo le gobe, ki jih dobro poznajo, v primeru kakršnihkoli težav po zaužitju, pa naj nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

Slovenci smo gobam zelo naklonjeni, saj so močno vpete v naš zgodovinski in kulturni prostor, gobarjenje pa marsikomu predstavlja priljubljeno obliko rekreacije, so sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Ob tem pojasnjujejo, da so zastrupitve z gobami najpogostejše poleti in jeseni, ko je glavni čas rasti gob.

Kakšni so simptomi? 

Preverili smo, kakšna je letošnja situacija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor: “V sezoni nabiranja gob imamo vsako leto več bolnikov po zastrupitvi z gobami, v večini primerov pa gre za blažje zastrupitve, ki se kažejo s slabostjo in bruhanjem, brez prizadetosti notranjih organov. Takih bolnikov je okoli 10-20 na sezono, letos pa ne beležimo večjega števila kot v prejšnjih letih.”

Nabirajte le gobe, za katere ste prepričani, da so užitne

Kot so še pojasnili v UKC Maribor, letos še niso imeli primera hujše zastrupitve z gobami in zaenkrat še noben bolnik ni potreboval hospitalizacije zaradi zastrupitve: “V veliki večini primerov gre za napačno oceno vrste gobe in posledično zastrupitev. Vsem gobarjem svetujemo nabiranje le tistih gob, za katere so popolnoma prepričani, da so užitne.”

Oddaj komentar