VIDEO: Bo Maribor izgubil pomemben zgodovinski spomenik?

Čeligijev stolp, vir: mariborart.si

Včeraj pozno popoldne se je sesedel del Čeligijevega stolpa, ki predstavlja enega izmed nekdanjih obrambnih stolpov Maribora. Danes sta na lokaciji statik ZVKD gospod Miran Ježovnik in operativni vodja gradbišč gospod Goran Gabrovec, ki proučujeta situacijo in pripravljata popis stanja.

Včeraj so gasilci zavarovali Čeligijev stolp zaradi krušenja približno 20 kvadratnih metrov zunanje kamnite stene. Gre za kulturni spomenik, saj je stolp eden izmed petih stolpov severnega mestnega obzidja, ki so ga meščani zgradili leta 1460. V preteklosti je bilo že več poskusov obuditve tega kulturnega spomenika, ki so ga kot prenočišče v preteklosti velikokrat uporabljali brezdomci. Nazadnje je bil stolp deležen nekaj pozornosti v letu 2012, ko je Maribor nosil naziv Evropske prestolnice kulture. Takrat je bila okoli njega postavljena posebna ograja, ki predstavlja arhitekturno umetniški izdelek na katerem je v vpisano poetično besedilo tudi v Braillovi pisavi. Kljub večletnemu opozarjanju medijev, da je potrebno zgodovinsko zapuščino mesta sanirati, se ni zgodilo nič. Zadeva je bila potisnjena “na stran” tako dolgo, da danes ogroža mimoidoče ljudi. Kako bo zadevo uredila nova mestna oblast pa v priloženem videu.

V izjavi je podžupan Mestne občine Maribor, Gregor Reichenberg, ki je odgovoren za arhitekturo in prostor, ob tem dejal, da se je Čeligijev stolp najverjetneje sesedel, seveda, zaradi dotrajanosti in neugodnosti vremenskih razmer v letošnjem letu. Podrobnosti v izjavi:

Fotografija Čeligijevega stolpa v videu: Marko Pigac

Oddaj komentar