VIDEO: Sindikat avtobusnih voznikov terja odgovornost nadzornikov Marproma, odzval se je mariborski župan

Sindikat voznikov avtobusov Slovenije po nedavnem imenovanju novega direktorja mariborskega javnega podjetja Marprom, ki zagotavlja mestni potniški promet v štajerski prestolnici, od mariborske občine kot ustanovitelja zaradi “nehigieničnosti zadnjih potez nadzornega sveta” pričakuje, da takoj preveri zakonitost delovanja nadzornikov.

Kot poudarjajo v sindikatu, ki je v Marpromu kot reprezentativni sindikat prisoten od leta 2018, že od začetka sodelovanja s tam zaposlenimi pričakujejo dostojno plačilo za opravljeno delo, varno in zdravo delovno okolje ter spoštovanje osnovnega človekovega dostojanstva.

“Mnenja smo namreč, da je vsak zaposleni največje bogastvo vsakega delodajalca in njegova najboljša naložba, kar mora delodajalec vsakodnevno potrjevati z dejanji, še posebej v tistih dejavnostih, kjer zaposleni delo opravljajo 24 ur na dan in 365 dni na leto v korist davkoplačevalcev,” pravijo v sindikatu.

Ob tem lastnikom leta 2011 ustanovljenega javnega podjetja sporočajo, da mora biti tudi v prihodnosti cilj, da Marprom ne ostane samo kakovosten in zanesljiv izvajalec mestnega potniškega prometa v Mariboru, ampak tudi da vsem zaposlenim skozi kakovostna delovna mesta omogoča dostojno plačilo za opravljeno delo in urejene delovne pogoje.

Opozarjali na združevanje šestih javnih podjetij

V omenjenem sindikatu so že ob ustanovitvi Javnega holdinga Maribor (JHM) leta 2020 opozarjali, da je združevanje šestih javnih podjetij, ki skrbijo za kakovost življenja občanov, s ciljem zmanjševanja stroškov za opravljene storitve, popolnoma napačno in nevarno, še posebej če jih argumentirajo tudi skozi optimizacijo stroškov dela.

“Še več, že takrat smo, oplemeniteni z izkušnjami iz preteklosti, prav tako opozarjali, da mora biti holding dodana vrednost za vsakega od javnih podjetij, ki se bodo združevala pod njegovim imenom, in ne zgolj projekt, ki ga je potrebno izpeljati za vsako ceno,” dodajajo v sindikatu.

Kot zdaj ugotavljajo, v podjetju voznega parka ne posodabljajo več z zadostno količino novih vozil, prav tako plačilo za opravljeno delo ni več odraz zahtevnosti dela. Zaposleni se po njihovem opažanju soočajo z vse večjimi stiskami, ki se kažejo v povečanem nezadovoljstvu.

Dolivanje olja na ogenj je bila po mnenju sindikata popolnoma solistična poteza nadzornega sveta javnega podjetja, ko so mimo volje zaposlenih imenovali na mesto direktorja nekoga, ki ga čakajo pomembne naloge tako na področju javnega potniška prometa kot tudi konsolidacije dejavnosti in doseganja sinergij znotraj holdinga, a naj ne bi imel izkušenj v tako specifični dejavnosti, kot je prevoz potnikov v mestnem potniškem prometu.

Ker ne pristajajo na to, da bi bila ogrožena kakovostna delovna mesta, ki jih financirajo davkoplačevalci, in s tem tudi možnost kakovostnega javnega mestnega prometa za občane Maribora, od ustanovitelja pričakujejo, da takoj zagotovi finančna sredstva tako za dostojno plačilo vseh v podjetju ter za posodobitev voznega parka.

Prav tako od ustanovitelja pričakujejo, da zaradi “nehigieničnosti zadnjih potez nadzornega sveta” takoj preveri zakonitost njegovega delovanja v zadnjem obdobju.

Mariborski župan Saša Arsenovič je v odzivu na omenjeno pismo dejal, da sam v ravnanju nadzornikov ne vidi nič nehigieničnega, saj nenazadnje dosedanji direktor Bernard Majhenič s svojega položaja ni bil razrešen, pač pa mu je potekel mandat in ni bil ponovno imenovan.

“V korporativnem svetu je to povsem nekaj normalnega. Z imenovanjem novega direktorja Šmigoca, ki je zelo dobro zastavil delo že na mestnih nepremičninah in je tudi vajen dela v velikih kolektivih, se lahko zaposleni počutijo povsem varne,” je dejal Arsenovič in zagotovil, da bodo tudi v prihodnje vlagali tako v zaposlene kot tudi v vozni park in celovito mobilnost mesta.

Novi direktor Matej Pavlič

Nadzorni svet Marproma, ki ga vodi Matej Pavlič, je prejšnji teden za novega direktorja podjetja, ki upravlja mestni avtobusni promet, pa tudi žičnice in smučišča na Pohorju, imenoval Ranka Šmigoca. Ta bo štiriletni mandat začel v petek, ko poteče mandat dosedanjemu direktorju Bernardu Majheniču.

Slednji je vodil Marprom devet let in se je po poročanju medijev prijavil na objavljeni javni razpis za direktorja, a nadzorni svet na prejšnji seji ni izbral nobenega od prijavljenih kandidatov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar