Naravna kopališča v Sloveniji imajo po večini odlično kakovost vode

Vir: Pixabay.com Slika je simbolična

Letno evropsko poročilo o kakovosti kopalnih voda kaže, da malo manj kot 85 odstotkov evropskih kopališč dosega najstrožje standarde EU glede čistosti vode. Poleg tega 95 odstotkov od 21.981 kopališč, pregledanih v 28 državah članicah EU, izpolnjuje minimalne zahteve glede kakovosti v skladu s pravili EU. V poročilo je vključenih tudi 314 kopališč v Albaniji in Švici, poroča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

“V Sloveniji je bilo leta 2019 pregledanih 47 kopališč, in sicer 21 ob morju, 26 pa ob rekah in jezerih. 38 jih je prejelo oceno odlično (80,9 %), 5 oceno dobro in 4 oceno zadostno. Kot `slabo´ ni bilo ocenjeno nobeno kopališče,” pišejo na ZPS.

Kot poroča ZPS je izvršni direktor Evropske agencije za okolje Hans Bruyninckx dejal: “Redno spremljanje in ocenjevanje kopalnih voda sta bistvena za ohranjanje sedanje zelo visoke kakovosti voda po vsej Evropi, poleg tega pa nam omogočata, da po potrebi sprejmemo učinkovite ukrepe proti njihovemu onesnaževanju. Čiste kopalne vode ne koristijo le našemu zdravju in dobremu počutju, temveč tudi zdravju okolja.

Oddaj komentar