Za participativni proračun v Mariboru prejeli več kot 300 predlogov

Maribor

Ta teden se je končalo zbiranje idej občanov Mestne občine Maribor za projekte v sklopu participativnega proračuna v mestu. Prejeli so kar 328 idej, največ projektov, kar 148 je prejelo območje 4. Glasovanje se bo odvili v decembru, do takrat pa bo podrobnejšo analizo opravila strokovna komisija.

Občani so izkoristili priložnost soodločanja o porabi denarja v občini, saj so poslali več kot 300 predlogov za projekte v participativnem proračunu. Največ projektov, kar  148 je prejelo območje 4 (MČ-desni breg: MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci, MČ Pobrežje, MČ Tezno, MČ Magdalena, MČ Studenci, MČ Tabor, MČ Nova vas, MČ Radvanje)  s 117 predlogi mu sledi območje 2 (MČ-levi breg: MČ Ivan Cankar, MČ Center, MČ Koroška vrata), s 37 predlogi območje (KS – levi breg: KS Malečnik-Ruperče, KS Kamnica, KS Bresternica-Gaj)  in  26 predlogi območje 3 (KS- desni breg: KS Razvanje, KS Limbuš, KS Pekre).

Občani z raznolikimi idejami

Okvirno 15 odstotkov je čisto mehkih vsebin, kot so dogodki, delavnice, brošure… Večina projektov je kombinacija vsebine in infrastrukture, ki jo omogoča (prostori za druženje, igrišča, parki, prostori za druženje) bodisi na novo narejeni ali samo ureditve, izboljšave. Manjši delež so čisto infrastrukturni projekti (ceste, pločniki, kanalizacija, ležeči policaji, osvetljava), nekaj je klopi, košev in pitnikov. Nekaj pa je tudi predlogov  s področja kulture (razstavišča, umetniški projekti)

Glasovanje se prične 3. decembra, traja pa en teden. Takrat bodo občani lahko odločali o projektnih predlogih.

Izboljšanje na področjih kjer so manjki in potrebe

Na Mestni občini Maribor so nam zaupali, da so projektni predlogi zelo raznoliki, predvsem pa gre za rešitve, ki so jih občani podali za izboljšanje na področjih kjer so manjki in potrebe. Ljudje vidijo degradiran območja in zapuščene prostore in bi si želeli, da se uporabijo za javno koristne zadeve, da dobijo koristno funkcionalnost.

Oddaj komentar