Z današnjim dnem se začenja množično cepljenje za vse odrasle državljane

FOTO: Pixabay.com

Proti covidu-19 se bodo od danes lahko cepili še odrasli, mlajši od 50 let.

Do zdaj je namreč najmlajša starostna skupina, ki je še prišla v poštev za cepljenje, vključevala stare od 50 do 59 let. Še vedno pa bodo imeli prednost starejši in ranljivi, saj strategija po pojasnilih vodje svetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović ni spremenjena.

Veliko prijav za cepljenje

Mlajši bodo po njenih besedah na vrsti, če določen dan ne bo kandidatov iz prednostnih skupin. V tem primeru bo lahko cepljen tisti, ki je na vrsti naslednji in je star denimo 40 let.

Na cepljenje se je mogoče prijaviti prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, pa se ni treba znova naročati prek nove aplikacije.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da je bilo do nedelje dopoldne preko omenjenega portala že 47.000 prijav na cepljenje.

Precepljenost prebivalstva bi lahko dosegli v dveh mesecih

V zdravstvenih domovih so zagotovili, da se pripravljajo na cepljenje splošne odrasle populacije in hkrati tudi na prehod na nacionalno aplikacijo za prijavo na cepljenje. V Zdravstvenem domu Ljubljana pa bodo na nov sistem prešli, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno. V tem tednu se v smislu organizacije cepljenja tako pri njih ne bo še nič spremenilo.

Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. Delež precepljenih zdaj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.
VIR: Lokalec.si

Z današnjim dnem se začenja množično cepljenje za vse odrasle državljane. #CepimoSe

V petek je cepljenje opravila še druga skupina 🇸🇮 slovenskih olimpijskih junakov za #Tokio.

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Nedelja, 09. maj 2021

Oddaj komentar