Ob spoštovanju novih ukrepov morajo v karanteno tudi otroci, ki poživitvenega odmerka ne morejo prejeti

O tem, da po novih ukrepih, glede odrejanja karanten, ki veljajo od 23. decembra, osebi po visokotveganem stiku ni treba karanteno le, če je prejela poživitveni odmerek, smo že poročali.

Portal 24ur.com pa poroča, da to velja tudi za otroke oz. mladoletne, ki poživitvenega odmerka glede na pravila cepljenja sploh ne morejo prejeti. Tako se je denimo v karanteni znašel tudi 14-letnik, ki je polno cepljen s cepivom Pfizer.

Do spremembe odrejevanja karanten je prišlo zaradi pojava nove različice novega koronavirusa omikron. Epidemiologi so namreč predlagali spremembo načina odrejanja karanten, ki omogoča le eno izjemo ob visokotveganem stiku z okuženim – to so cepljeni s poživitvenim odmerkom. Vlada je temu predlogu tudi sledila, tako da je nov režim odrejanja karanten že v veljavi.

A to pomeni, da morajo v karanteno tudi zdravi otroci, ki v skladu z navodili in smernicami cepljenja ne smejo dobiti dodatnega odmerka, razen če imajo bolezen, ki slabi njihov imunski sistem, torej so imunokompromitirani, pa zdaj poroča portal 24ur.com.

V karanteni tudi polno cepljeni otroci

Tretji oz. poživitveni odmerek cepljenja je namreč priporočljiv za starejše od 18 let, posebej priporočljiv pa za oskrbovance v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih, starejše od 50 let, posebej ranljive kronične bolnike, družinske člane imunsko oslabljenih oseb, osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo ter tiste, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.

Prav tako bodo v karanteni pristali tisti, ki so preboleli covid-19 in so bili polno cepljeni. A take osebe po navodilih in priporočilih za cepljenje proti covidu-19, ki so objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), poživitvenega odmerka sploh ne potrebujejo, lahko pa ga prejmejo, če to želijo.

Skregano z logiko?

Portal 24ur.com tako poroča, da je karanteni pristal tudi devetošolec iz Murske Sobote, ki je bil dvakrat cepljen proti covidu-19 – drugi odmerek je prejel septembra. V dopisu ravnatelja, ki so ga prejeli namreč piše, da se morajo v karanteno napotiti vsi učenci 9. razredov, ki niso prejeli poživitvenega odmerka. Ker poživitveni odmerek za zdrave mladoletnike sploh še odobren, je po mnenju starša “vse skupaj skregano z logiko”.

Oddaj komentar