Vsi stiki okuženega zdravnika z južnoafriško različico doslej na testiranjih negativni na okužbo

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

Pri vseh osebah, ki so bile v stiku z okuženim z novim koronavirusom, pri katerem so prejšnji teden potrdili okužbo z južnoafriško različico virusa, so bila testiranja na okužbo doslej negativna, je danes pojasnila Sanja Vuzem iz mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Okuženi zdravnik sicer preboleva lažjo obliko covida-19.

Zdravnik se je samoizoliral, ko se je začel slabo počutiti

Vuzemova je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 pojasnila, da je okuženi v februarju potoval na območju Afrike v skupini, kjer so bili skupaj štirje Slovenci. Med potovanjem so se večkrat testirali na okužbo z novim koronavirusom, rezultat je bil vedno negativen. Izpolnjevali so vse pogoje za vkrcanje na letalo in se tako vrnili v Slovenijo, po povratku pa so se v ponedeljek, 22. februarja, ponovno testirali s PCR testom, vsi so bili negativni. Zato se je omenjeni – gre za zdravnika z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor – v torek vrnil na delovno mesto, kjer je nenehno nosil osebno varovalno opremo. Ko se je začel slabo počutiti, se je nemudoma odstranil z delovnega mesta, se samoizoliral in o tem obvestil svoje nadrejene. “Oseba je ravnala v skladu s protokolom,” je poudarila Vuzemova.

Ponovni test pokazal, da je okužen

Pri omenjenem, ki je bil sicer v preteklosti kot zdravstveni delavec cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so znova opravili test, ki je bil tokrat pozitiven. Glede na to, da je bil v Afriki, so se pristojni odločili za sekvenciranje genoma virusa, pri katerem so potrdili južnoafriško različico novega koronavirusa. Ob tem je Vuzemova pojasnila, da sta še dve osebi iz skupine popotnikov zboleli z znaki prehlada, pri obeh so potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ena oseba je tudi članica istega gospodinjstva okuženega zdravnika. Ena oseba iz skupine, ki je bila pred tem dvakrat cepljena, pa ni dobila nobenih simptomov in tudi PCR test je bil negativen.

V visokotveganih stikih je bil s štirimi osebami

Omenjeni okuženi zdravnik je bil v visokotveganih stikih s štirimi osebami, ki jim je bila odrejena stroga karantena na domu. Okoli 10 ali 12 oseb pa je bilo z okuženim v nizkotveganih stikih, katerim so epidemiologi podali navodila za samoopazovanje, strogo naj upoštevajo vse preventivne ukrepe. Vse osebe, ki so bile v stiku z okuženim, so oz. jih še bodo tudi redno testirali na okužbo. Doslej so bili vsi testi negativni, je povedala Vuzemova.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar