Ta vikend 43. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

V soboto, 19. marca 2022, ob 11. uri bo pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu 43. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu. Mesto Maribor bo ob tej priložnosti poklonilo v dar cepiče Guinnessove rekorderke sedmim prejemnikom doma in na tujem.

Rez Stare trte je uvodni dogodek cikla prireditev v čast najstarejši trti na svetu; letos bo Zavod za turizem Maribor organiziral še 22 poletnih večerov pred Hišo Stare trte, postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte, večdnevni jesenski Festival Stare trte in tradicionalno Martinovanje v Mariboru.

Iz Zavoda za turizem Maribor sporočajo še, da bodo zaradi številnih omejitev, ki sta jih zaradi epidemije prinesli zadnji dve leti, podaljšali mandat mariborske vinske kraljice Neže Jarc.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu, pa je hkrati tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja cepiče Stare trte izbranim prijateljskim mestom in občinam doma ter po svetu. Ob letošnji 43. Rezi Stare trte bodo cepiče prejeli: Občina Braslovče, Občina Gorje, prof. Franci Zidar, lastnik gradu Lamberg (Vojnik), Hiša Krasna (Lokev), Društvo Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banjaluke (Bosna in Hercegovina), Inštitut za kmetijstvo Univerze Cirila in Metoda v Skopju (Severna Makedonija) ter vladni kmetijski in vinogradniški raziskovalni inštitut iz Malte.

Saša Aresenovič, župan Mestne občine Maribor: »V mestu najstarejše trte pozdravljam vse prejemnike cepičev, ki s pomočjo trte ponesejo dobre besede o tem čudovitem mestu ob Dravi po Sloveniji in v svet. Zmeraj smo pozitivno presenečeni, kako velik je domač in tuj interes za cepiče najstarejše trte. Tukaj ob Dravi je doma srednjeveško srce mesta, ki ga z največjo mero skrbnosti in spoštljivosti obnavljamo, da bo lahko zaživelo v svojem neprecenljivem potencialu. Z urejenim območjem in nabrežjem ob reki Dravi, ki bo ponudila nove rekreativne in prostočasne aktivnosti, in novimi kulturnimi vsebinami ob Vojašniškem trgu dobiva Maribor nove vsebine, ki bodo obogatile naše življenje. Želim si, da bi se vsi v mestu dobro počutili in videli Maribor kot mesto svoje prihodnosti.«

Rez in svečano podelitev cepičev bo spremljal kulturno-etnografski program s Pihalnim orkestrom KUD Pošta in nastopom glasbenice Patricije Škof

Ob pozdravu gospodarja Stare trte mariborskega župana Saše Arsenoviča in poročilu skrbnika Stare trte Staneta Kocutarja bosta udeležence prireditve nagovorili tudi mariborska vinska kraljica Neža Jarc ter njena predhodnica in nova vinska kraljica Slovenije Ana Protner. Na prireditvi bodo razglasili, da je Zavod za turizem Maribor zaradi številnih omejitev, ki sta jih zaradi epidemije prinesli zadnji dve leti, podaljšal mandat mariborske vinske kraljice Neže Jarc.

Pred Hišo Stare trte bodo od 10. do 13. ure postavljene stojnice s ponudbo lokalnega vina in kulinarike, obiskovalci pa bodo lahko kupili tudi cepljenko potomk Stare trte. Dogodek bodo obeležili tudi z otvoritvijo razstave pred Hišo Stare trte »Večnosti zapisana trta«.

Letos bo Zavod za turizem Maribor v čast najstarejši trti sveta organiziral še naslednje prireditve:

-22 vinskih vinskih večerov pred Hišo Stare trte,
-postavljanje klopotca pred Hišo Stare trte,
-Festival Stare trte s svečano trgatvijo Stare trte in
-Martinovanje v Mariboru 2022.

Oddaj komentar