Vozniki POZOR: “Ne prehitevajte življenja, vozite pametno”

VIR: promet.si

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna, kot je ta pred nami, se poveča gostota prometa, posebej v smeri turističnih krajev, poletje pa privabi na ceste tudi številne motoriste in kolesarje. Agencija za varnost prometa zato opozarja vse udeležence v prometu, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. Neprilagojena hitrost namreč predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, ne samo v lanskem temveč tudi v letošnjem letu.
 

Pred nami je še eden od najbolj prometno obremenjen poletnih koncev tedna. Čas dopustov in pohajkovanj je v polnem razmahu, prav tako pa je na cestah veliko tujih turistov. V zadnjih dneh se je, kljub stalnim opozorilom, zgodilo kar nekaj prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi motoristi, vzrok le-teh pa je bila najpogosteje neprilagojena hitrost. 
 
Po podatkih Agencije za varnost prometa so se v lanskem letu nesreče motoristov najpogosteje zgodile ob koncih tedna, v obdobju lepega in suhega vremena, v popoldanskem času. Sončno vreme in suhe ceste motoriste dobesedno vabijo, da zajahajo svoje jeklene konjičke. Žal pa mnogi motoristi ob tem pozabljajo, da ugodne razmere za vožnjo skrivajo tudi mnoge pasti, ki jih pogosto spregledajo. Hitrosti so v tem obdobju praviloma večje, pozornost manjša, občutek lastnih zmožnosti pa pretiran. Če k temu dodamo se toplotno obremenitev, utrujenost in dehidracijo, lahko ugotovimo, da lepo vreme samo po sebi le ni popolno zagotovilo za varno udeležbo v prometu. Slednje velja za vse udeležence v prometu zlasti pa za voznike motornih koles, ki so tem vplivom najbolj izpostavljeni. 
 
Ne glede na vremenske razmere agencija svetuje, da naredimo vse, da bo naša udeležba v prometu varna in, da zaradi našega ravnanja ne bodo ogroženi ostali udeleženci v prometu. 
Vozite previdno in strpno, spoštujte ostale udeležence v prometu, prometna pravila ter nikakor ne precenjujete lastnih zmožnosti. 
 

Oddaj komentar