Vojaški helikopter za nujno medicinsko pomoč

Vojaški helikopter; FOTO: U.Z.

Slovenska vojska je danes začela zagotavljati helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč z mariborskega letališča. Po besedah vodje mariborskega centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Štefana Mallyja je bila opravljena primopredaja poslov med policijo in vojsko, na intervencijo pa jih danes še niso klicali.
Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze so na Letališču Edvarda Rusjana Maribor doslej uporabljali helikopter policije. A ker mora ta na redni servis, je vlada konec avgusta sklenila, da bo na pomoč začasno priskočila vojska, ki opravlja te prevoze tudi za helikoptersko nujno medicinsko pomoč z Brnika. Prevoze naj bi v Mariboru z vojaškim helikopterjem opravljali do zaključka servisa helikopterja policije, predvidoma do konca januarja 2019.

Mally, ki je danes tudi dežurni zdravnik v enoti na mariborskem letališču, kakšnih sprememb v delovanju službe za nujno medicinsko pomoč zaradi tega ne pričakuje. “Danes je bila opravljena primopredaja in začeli smo uporabljati helikopter Slovenske vojske. Zaenkrat še nismo imeli nobenega klica,” je povedal.

Prva intervencija s helikopterjem za nujno medicinsko pomoč.

Helikopterska nujna medicinska pomoč se z mariborskega letališča izvaja od novembra 2016, prej pa je bila edina takšna baza na Brniku, ki je bila za pomoči potrebne na severovzhodu države velikokrat predaleč.

V Mariboru je minuli konec tedna začel operativno delovati tudi dispečerski center zdravstva, ki sprejema nujne klice na pomoč in nato razporeja ekipe na terenu. Helikopterskih nujnih prevozov zaenkrat še ne pokriva, vsaj neposredno ne, saj te po besedah Mallyja še vedno aktivira zdravnik na terenu. V končni fazi pa naj bi tudi zanje neposredno skrbel dispečerski center.

VIR: lokalec.si

Oddaj komentar