Vlada ne bo kupila merilnikov telesne temperature, saj ponudbe niso dopustne

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Vlada po zaključku avgustovskega javnega naročila ne bo kupila merilnikov telesne temperatur, saj prispele ponudbe niso ustrezale tehničnim specifikacijam, ponudniki pa niso priložili zahtevanih certifikatov, izhaja iz objave na portalu e-naročanje. Z razpisom so želeli kupiti štiri statične in en prenosni sistem.

Na razpis je prispelo pet ponudb. Najcenejšo ponudbo je poslala družba Robotina s Kozine, vrednost ponudbe je 45.484 evrov. Družba MF plus iz Ljubljane je oddala ponudbo za 82.960 evrov, družba Team7 iz Ljubljane pa je oddala ponudbo za 84.645 evrov. Najdražja je ponudba družbe A koda plus iz Ljubljane, ki znaša 85.400 evrov. Po pošti pa je ponudbo oddalo podjetje Bauerfeind iz Ljubljane.

Ponudbe niso ustrezale tehničnim specifikacijam

Kot so objavili danes, naročila ne bodo oddali, saj ponudbe niso dopustne. Ponudbe niso ustrezale tehničnim specifikacijam, med drugim niso izpolnile zahtev glede natančnosti merjenja, dimenzij kalibracijskega telesa, območja sevanja in goriščne razdalje. Ponudniki pa tudi niso priložili zahtevanih certifikatov. Eden izmed ponudnikov pa na dan oddaje ponudbe tudi ni bil registriran za opravljanje poklicne dejavnosti.

Stacionarne sisteme je vlada želela namestiti na glavne vhode na Gregorčičevi 20, Gregorčičevi 25 in Gregorčičevi 27. V Kongresnem centru Brdo pa bi sistem vgradili na recepcijo. Prenosni sistem bi uporabljali v primeru, če bi se dogodki, kot so seje vlade, vladni posveti po regijah, sestanki delovnih skupin in sestanki koalicije, izvedli na lokacijah, kjer ni nameščenih stacionarnih sistemov za merjenje telesne temperature, so za STA pojasnili na uradu vlade za komuniciranje.

Meritve se bi izvajale med hojo

Generalni sekretariat vlade je iskal sisteme, ki bi merili temperaturo v razponu od 30 do 45 stopinj Celzija, dovoljeno odstopanje pa je 0,3 stopinj Celzija. Meritve se bi izvajale med hojo oz. premikanjem oseb skozi določeno merilno mesto.

Na portalu javnih naročil so sicer zapisali, da mora sistem v minuti zaznati in izmeriti temperaturo najmanj 100 osebam, ki se v minuti sprehodijo skozi merilno območje. Eden izmed ponudnikov je v vprašanjih na portalu opozoril, da je zahteva nerealna. Kot je zapisal, prostori, kjer bodo sistemi nameščeni, niso namenjeni združevanju 100 ljudi hkrati.

“Glede na to, da bo Slovenija predsedovala Svetu EU, potrebujemo tak sistem za merjenje telesne temperature, da ni treba vsakemu udeležencu sestanka posamezno hoditi skozi točno določen koridor, pač pa sistem, ki bo omogočil merjenje telesne temperature brez ustavljanja, torej v ‘prosti hoji’ in tudi več osebam vzporedno,” so zahtevo pojasnili v uradu.

Razpis so objavili 21. avgusta

Na vladi so želeli tudi, da sistema ne bi zmotili vroči predmeti, kot sta prižgana cigareta ali skodelica tople tekočine. Sprva so sicer zahtevali tudi prepoznavo obrazov, a so po opozorilu ponudnika zahtevo spremenili v prepoznavo obraza.

Razpis so objavili 21. avgusta, ponudbe pa so morali ponudniki oddati do 4. septembra.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar