VIDEO: Zadruga Dobrina odslej na Gosposki ulici

Zadruga Dobrina

Ob Mednarodnega dneva zadružništva, ki ga obeležujemo vsako leto, prvo soboto v mesecu juliju so v Mariboru otvorili Zadrugo Dobrina na novi lokaciji na Gosposki ulici. Zadruga je do zdaj poslovala v Tkalskem prehodu, kjer je bila, po besedah predsednice Zadruge Dobrina, Milojke Fekonja, lokacija sicer prijetna, vendar za uporabnike preveč odmaknjena in marsikomu nepoznana.

Zadruga se je sedaj preselila na precej bolj obljudeno lokacijo na Gosposko 11, kjer se bo lažje približala kupcem. Sicer pa je želja po selitvi v glavah članov Zadruge Dobrina zorela že nekaj časa, saj je bil prostor v Tkalskem prehodu premajhen in brez prave prihodnosti, saj je občina že pred časom naznanila, da želi celotno stavbo v Tkalskem prehodu prodati. Tako so selitev na novo lokacijo odlično združili z Mednarodnim dnevom zadružništva, saj večina današnje mladine pomena zadružništva ne pozna več najbolje.

Sicer pa Zadruga Dobrina deluje že od leta 2012 kot en manjših projektov Evropske prestolnice kulture in eden redkih, ki še živi. “Zelo nas veseli, da smo uspeli zamenjati lokacijo, kar je tudi plod dobrega sodelovanja z občino,” še pove Fekonja. Tako bodo potrošniki na policah Zadruge Dobrina dobili predvsem živila lokalne pridelave, manjše izdelke domače obrti, žitne, mlečne ter mesne izdelke, sadje in zelenjavo. Čez celotno sezono pa Zadruga Dobrina ponudi več kot 1000 izdelkov. Zraven tega pa še ponujajo dostavo svežih pridelkov v obrate javne prehrane, tedenske sezonske zabojčke in kmečki kejtering. Noben izdelek pa ne prihaja iz tujine. Sicer pa imajo pred seboj še veliko ciljev za prihodnost. “Z novo lokacijo imamo nekaj novih ciljev. Že zdaj ponujamo precej izdelkov brez embalaže, to ponudbo pa želimo še okrepiti in jo povečati, da se bomo še bolj približali našim kupcem,” cilje za prihodnost opiše Fekonja. V zadrugi se dobro zavedajo, da so tudi potrošniki nekako spremenili razmišljanje, saj se v zadnjih letih družba precej ukvarja z zdravo prehrano in negativnim vplivom človeštva na okolje.

Slogan letošnjega dneva zadružništva je: “Zadruge za dostojno delo”. Glede na vse večjo neenakost, povečano negotovost delovnih mest in visoko stopnjo brezposelnosti, zlasti med mladimi. Cilj tega praznovanja je prav tako povečati ozaveščenost o zadrugah. In poudariti, da so zadruge podjetja osredotočena na ljudi, podjetja za katere je značilen demokratični nadzor in podjetja, ki dajejo prednost človeškemu razvoju in socialni pravičnosti na delovnem mestu.

In prav to je smoter zadružništva: opolnomočena skupnost, ki samostojno in odgovorno skrbi zase.

Oddaj komentar