VIDEO: Tonin in Arsenovič o obletnici Pekrskih dogodkov, državni proslavi v Mariboru in o pridobivanju specialnega vozila

Na današnjem kratkem obisku na Mestni občini Maribor je bil minister za obrambo Matej Tonin. Z vodstvom občine se je pogovarjal o najpomembnejših odprtih temah med mestom in državo. Predvsem pa o letošnji 30- obletnici Pekrskih dogodkov, državni proslavi, ki bo ob tej priložnosti prav v Mariboru, ter pridobivanja novega vozila za soočanje s posledicami podnebno pogojenih naravnih nesreč.

Mariborski župan Saša Arsenovič je izpostavil, da je vesel obiska ministra za obrambo Mateja Tonina v Mariboru, saj ima mesto kar nekaj starih odprtih tem. Posebej pa je vesel, ker so se v pogovoru dotaknili tudi pridobivanja novega vozila za soočanje s posledicami podnebno pogojenih naravnih nesreč. Ne nazadnje pa so obravnavali tudi 30-letnico Pekrskih dogodkov, saj bo maja v Mariboru potekala državna proslava, pri kateri bodo vključili tudi domoljubno noto z vsemi veteranskimi organizacijami, slovensko vojsko.

Da je bil današnji sestanek izredno konstruktiven, je povedal obrambni minister Tonin. Tudi sam je izpostavil, da so na sestanku odprli nekaj zadev, ki so prej stale kar nekaj časa. Pohvalil je kooperativnost mariborskega župana, saj bodo s tem lahko kar nekaj zadev pospešili. Izpostavil je zaščito in reševanje, ki je v Sloveniji dobro urejen. Povedal je, da je z ekipo pripravil projekt, pri katerem bodo prvič v Sloveniji tudi črpali evropska sredstva, v prihodnjih letih naj bi namreč črpali 150 tisoč evrov za izgradnjo nacionalnega centra civilne zaščite pa tudi izgradnje treh podcentrov. Zagotovili pa bi radi tudi okrog 80 različnih vozil za soočanje s posledicami podnebno pogojenih naravnih nesreč.

Specializirana vozila naj bi že konec tega leta ali v začetku naslednjega leta prišla tja, kamor so namenjena.

Župan je ob tem povedal, da bodo naredili temeljito analizo, kaj se na območju, ki ga pokriva gasilska zveza najbolj potrebuje.

Oddaj komentar