VIDEO: Srednja elektro in računalniška šola praznuje 70 obletnico

Srednje elektro-računalniška šola Maribor je največja poklicna in strokovna šola ter gimnazija v Podravju, ki izvaja programe elektrikar, elektrotehnik, računalnikar, tehnik računalništva in tehniško gimnazijo. V letu, ko praznuje 70 – letnico svojega obstoja, je bila zaključena največja investicija v obnovo stavbe – energetska sanacija stavbe na Smetanovi 6.

Skupna investicija energetske obnove objekta je vredna več kot 664 tisoč evrov, od tega je Ministrstvo za infrastrukturo RS zagotovilo kar 40 odstotkov sredstev, kar 85 % od tega iz naslova sredstev kohezijskega sklada in 15 % iz slovenske udeležbe v kohezijski politiki.

Investicijo so izvedli zaradi dotrajanosti stavbe, ki je stara skoraj 60 let. Letošnja energetska sanacija pa je največja investicija v stavbo v vseh teh letih obstoja. Stavba je bila z vidika energetske učinkovitosti v slabem stanju, posledično pa so bili tudi slabi delovni in bivalni pogoji v objektu. Glavni razlog za izvedbo energetske sanacije pa je bil stroškovni vidik, saj je bilo na letni ravni porabljenih skoraj 75 tisoč evrov samo za ogrevanje in elektriko. “S to sanacijo bomo na letni ravni pridobili 10 odstotkov,” je pojasnila ravnateljica SERŠ-a Irena Srša Žnidarič.

Delno so prenovili tudi stavbo na Gosposvetski cesti, na račun celovite prenove te stavbe pa računajo na še večje prihranke. “Z dejanji, ne samo z besedami smo pokazali, da z varčevanjem in zmanjšanjem onesnaževanja mislimo resno. Poleg videza stavbe smo izboljšali pogoje dela posebej v pritličju in kleti zgradbe, kjer smo imeli težave z vlago. V celotni zgradbi pa imamo boljšo in varčnejšo razsvetljavo,” je pojasnila ravnateljica.

Po besedah ravnateljice so v zadnjih štirih letih naredili velike korake:

Ravnateljica je pohvalila sodelovanje z Ministrstvom za izobraževanje, ki jim je bilo v veliko pomoč. Iztok Žigon v.d. generalnega direktorja za investicije na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v izjavi o pomenu sanacije za šolo.

 

1 KOMENTAR

Oddaj komentar