V ponedeljek se začne virtualni karierni sejem za srednješolce

V ponedeljek, 23. novembra 2020, se odpira Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za srednješolce, ki ga ob podpori Mestne občine Maribor organizira Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA, ustanova skupaj s soorganizatorjem Zavodom RS za zaposlovanje, OS Maribor in s sodelovanjem ostalih partnerjev, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Virtualni karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja za srednješolce bo potekal na spletni platformi preko vstopne strani www.karierni-sejem.si in bo za dijake odprt do 27. novembra 2020. Organiziran je na podlagi Virtualnega kariernega sejma za osnovnošolce, ki ga je Mestna občina Maribor v sodelovanju s partnerji organizirala v času od 16. do 20. novembra 2020.

Fundacija PRIZMA sejem organizira že drugo leto v okviru sredstev nacionalnega projekta Karierni center za mlade – VšečKAM in GREM pod okriljem Ministrstva RS za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada, ki ga vodi na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija. “Z organizacijo kariernega sejma želimo mladim pomagati pri načrtovanju kariere in predstaviti njihove možnosti za izobraževanje ter zaposlitve na območju Slovenije. Dogodek je tako na regionalni kakor tudi na nacionalni ravni izredno pomemben projekt, s katerim želimo povezati različne priložnosti za partnerska sodelovanja pri razvoju Mestne občine Maribor in širše, območje celotne kohezijske regije Vzhodna Slovenija,” so zapisali.

Kaj bo v tem tednu virtualni karierni sejem ponujal?

Potrjenih je 105 razstavljavcev s področja izobraževanja in trga dela iz celotne Slovenije. Dijakom, staršem, svetovalnim delavcem šol in drugim zainteresiranim se bo v virtualnem prostoru predstavilo 24 podjetij iz 22 gospodarskih panog. Ob Univerzi v Mariboru (15 fakultet članic) bodo sodelovale tudi fakultete članice Univerze v Ljubljani in Univerze na Primorskem ter Univerza v Novi Gorici. Predstavilo se bo nekaj zasebnih visokošolskih in višješolskih institucij, drugih izobraževalnih šol in centrov ter mladinskih organizacij.

Sejem je brezplačen in dijakom ter drugim zainteresiranim omogoča samostojen ali organiziran obisk. Za možnost organiziranega skupinskega obiska sejma s strani šol se je do sedaj odločilo oz. prijavilo 46 gimnazij in srednjih šol iz vse Slovenije. Dijaki bodo z obiskom sejma imeli možnost spoznavati poklice, podjetja, izobraževalne organizacije ter na enem mestu pridobiti dragocene informacije, znanja in napotke, ki jim bodo v pomoč pri izbiri nadaljnje izobraževalne poti in kariere oz. poklica, ki je pred njimi.

Virtualni sprehod po kariernem sejmu

Obisk sejma je tehnološko razvit s pomočjo podjetja Factumevent in dodelan na način virtualnega sprehoda, ki preslika občutek sprehoda v živo. Obiskovalci bodo imeli možnost ogleda poklicev in poslovnih prostorov razstavljavcev na način 360 stopinjskega ogleda. Prenesli si bodo lahko različna gradiva, se naročili na razgovore, pregledali prosta delovna mesta, komunicirali z razstavljavci preko klepetalnice v živo (112) ali obiskali 102 dogodkov v živo/webinarjev. Preko spletne aplikacije sejma si bodo lahko na preprost način izdelali tudi svoj CV, v dvorani »Živa knjižnica« preko klepeta ali video klica poklepetali s t.i. »živimi knjigami« o poklicih.

»Karierni kažipot za mlade«

S strani podpornih organizacij s področja karierne orientacije in razvoja kompetenc za lažji prehod na trg dela, si lahko v dvorani »Karierni kažipot za mlade« s pomočjo  individualnega kariernega svetovanja, različnih video predavanj, predstavitev ambasadorjev poklicev in gradiv, mladi pridobijo koristne informacije o kariernih priložnostih, aktualnih in perspektivnih poklicih. S pomočjo kariernih svetovalcev dobijo informacije o tem, kako načrtovati svojo poklicno prihodnost, razvijati pridobljena znanja in spretnosti ter kako iskati zaposlitev, se predstaviti, vključevati na trg dela in voditi lastno kariero.

Večdnevni virtualni sejem

Organizacija sejma v virtualnem prostoru prinaša novost še na enem področju, in sicer spreminja koncept izvajanja kariernega sejma iz enkratnega dogodka na daljše obdobje. Obiskovalci, ki se bodo sejma udeležili med 23. in 27. novembrom 2020, si bodo objavljene vsebine v spletnem prostoru lahko ogledovali tudi po izvedbi dogodkov »v živo«, vse do 30. septembra 2021. Medtem bodo lahko razstavljavci posamezne razstavljene vsebine tudi spreminjali ali nadgrajevali.

V prihodnjem letu načrtujejo nadgradnjo virtualnega kariernega sejma z modelom t.i. hibridnega kariernega sejma, ki bo mladim zagotavljal prednosti vseh vrst interakcij v realnem in virtualnem sejemskem prostoru.

Najnovejše informacije o letošnjem kariernem sejmu se lahko spremlja na spletni platformi za mlade v Mariboru (Mladi Maribor): https://www.mladimaribor.si/karierni-sejem ali preko Facebook dogodka: https://fb.me/e/1JExAFHyw.

Oddaj komentar