VIDEO: Pomagajmo 11-letnemu Marku do zdravljenja na Floridi

Marko Aberšek je vedno nasmejani 11. letni deček Maribora s prirojeno srčno napako in deformacijo nog. Dolgo pričakovana operacija na Floridi bi mu zelo olajšala življenje. Dodatna težava se pojavi zaradi izredno visokih stroškov, saj bo rehabilitacija trajala kar 7 mesecev. Prosi za pomoč.

Kmalu po rojstvu so ugotovili, da ima Marko prirojeno srčno napako, zaradi katere je bil prvič operiran v starosti 5 tednov. Njegovo življenje otežuje tudi deformacija nog. Do danes je za Markom 20 operacij nog in tri na srcu.

Marka, njegovo mamo in podpredsednika Društva zvezdni otroci, ki organizirajo pomoč zbiranja sredstev za zdravljenje na Floridi, smo gostili tudi v oddaji Report.


Pri njegovih treh letih so ortopedi v Sloveniji so predlagali amputacijo obeh nog, a sta se starša napotila v tujino poiskat drugo mnenje. Našli so rešitev za Markove noge v Aachnu, kjer so mu operirali kolke.
V tistih časih sta starša prvič zaprosila za pomoč. Operacija je bila uspešna, vendar se je kirurg, ki bi naj nadaljeval operativna zdravljenja, upokojil. Zaradi tega, so morali ponovno v iskanje strokovnjaka, ki bi nadaljeval z operacijami in našli so ga v Münchnu.

Šest let je Marka zdravil dr. Peter Bernius in po teh zdravljenjih je sledila operacija obeh stopal, ki je bila uspešna.

Letos maja se je Marko spet boril za življenje
26. maja letos je bil Marko zaradi težav s srcem v komi prepeljan iz UKC Ljubljana v Italijo, kjer ga je operiral dr. Pak in mu rešil življenje.

Stopili so v stik z dr. Paley iz Floride, ki preučil dosedanje izvide in rentgenske slike. Predlagal je operacijo, po kateri bi Marko lahko hodil brez opornic. Tega se Marko neizmerno veseli, saj je hoja z opornicami težka in na trenutke boleča, poleg vsega se pa opornice s časom izrabijo.

Operacija na Floridi bi Marku olajšala življenje
Iz Floride so prejeli termin operacije, 31. maj 2018. Predvidene so sicer tri operacije, ter nato še dobrih 7 mesecev rehabilitacij, ki jih bo Marko moral opravljati na Floridi.

Slovenska zdravstvena zavarovalnica bo krila operacije in rehabilitacije, letalske vozovnice, ter dnevnice, katere so v primerjavi z življenjskim standardom zelo nizke. Vse ostalo je strošek Markove mame.

Stroški, ki jih bosta morala plačati Marko in Markova mama za 7 mesečno bivanje:
– najemnina stanovanja v bližini bolnišnice
– nakup najcenejšega rabljenega avta za prevoze v bolnišnico in na terapije
– hrana, ki je v primerjavi s Slovenijo precej draga
– vsa zdravila povezana z zdravljenjem je potrebno kupiti v lekarni na lastne stroške
– rentgenski in ultrazvočni pregledi, ki niso plačani strani ZZZS ( cena enega je nekje 1800€, potreboval jih bo vsaj pet).

V Društvu zvezdni otroci so se odločili pomagati z organizacijo zbiranja sredstev. “Akcijo želimo razširiti na vso Slovenijo, saj smo Slovenci že večkrat dokazali, da vemo stopiti skupaj in pomagati sodržavljanom, ki se znajdejo v stisku. Najhuje je, ko so v to stisko vpleteni najmlajši člani družbe – otroci,” je sporočil Sašo Kavaš, podpredsednik Društva zvezdni otroci.

Kako lahko pomagate Marku?
– s klicem na tel.: 090 93 30 84 in donirate 1,25€
– z direktnim nakazilom na TRR Nova KBM: SI 56 04123 02457 34684,
Namen nakazila: pomoč Marku
V primeru, da se za donacijo odloči podjetje, lahko nakazilo opravi na TRR Delavska hranilnica: SI56 6100 0000 8103 145. Namen nakazila: pomoč Marku

Po nakazilu dobi podjetje potrdilo o donaciji, na podlagi katerega uveljavlja davčno olajšavo.

O uspešnosti akcije in zbranih sredstvih bodo javnost obvestili v začetku maja.

Oddaj komentar