VIDEO: Najemna pogodba za mariborsko letališče podpisana

Od danes naprej je mariborsko letališče tudi uradno v 15 – letnem najemu dosedanjega upravljavca, družbe Aerodrom Maribor. Ta je nedavno prešla v roke kitajskih vlagateljev. Najemno pogodbo je z vodstvom podpisal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.Dogovor, ki za mesečno najemnino v višini 95.000 evrov omogoča petletno podaljšanje najema, sta danes podpisala oba trenutna direktorja Aeodroma Maribor Ladimir Brolih in Boris Bobek.

Minister je ob podpisu dejal, da gre za pomemben dan v razvoju letališča in da ima letališče s svojo lokacijo nedvomno potencial, da postane pomembno logistično središče. “K temu bo pripomogel tudi prihod pomembnih investitorjev v bližino, kot je Magna,” je dejal Gašperšič in dodal, da je pred Mariborom in celotno severovzhodno regijo resna priložnost gospodarskega preboja. Glede načrtov pa v videu

Novi lastniki obljubljajo razvoj

Novi lastniki so napovedali za kar 139 milijonov evrov vlaganj, zavezali pa so se k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa letno v naslednjih nekaj letih. Delu strokovne javnosti se sicer zdijo številke pretirane, saj bi s tem prehiteli vsa okoliška letališča.

Svoje velikopotezne načrte bodo kitajski vlagatelji sicer predstavili še danes. Te bo skupaj z županom Mestne občine Maribor Andrejem Fištravcem prvič predstavil direktor podjetja SHS Aviation Pang Siu Yin.

Potreba po podaljšanju letališke steze

Novi najemniki imajo ambicije tudi v medcelinskih povezavah, vendar bo za te potrebe potrebno podaljšati letališko stezo.

podpis pogodbe letališče

Da imajo novi najemniki ambicije tudi v medcelinskih povezavah, za kar pa bo treba podaljšati letališko stezo, je pred časom potrdil tudi Fištravec in dodal, da bo treba s tem pohiteti, saj imajo kitajski vlagatelji resen komercialni interes, da bi na Kitajsko iz Maribora leteli čim prej. Še pred tem mora država sprejeti državni prostorski načrt, kar bi se lahko zgodilo v dveh letih, najverjetneje pa bodo že prej ločeno izpeljali vsaj tiste prostorske spremembe, ki bodo omogočile podaljšanje letališče steze na 3300 metrov.

1 KOMENTAR

Oddaj komentar