VIDEO: Fištravec na mariborsko letališče pripeljal kanadsko – nizozemske vlagatelje

FOTO: Mestna občina Maribor

Zgodba o mariborskem letališču se je začela odvijati s tem, da si je župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, prizadeval vključiti občino v gospodarske aktivnosti preko projekta Invest in Maribor. Začelo se je sodelovanje z investitorji iz različnih držav, na koncu pa je potencial v Letališču Edvarda Rusjana prepoznal kanadsko-nizozemski vlagatelj iz družbe SHS Aviation.Včerajšnji dan je bil za mariborsko letališče in širšo javnost izredno pomemben. Najprej so na letališču slovesno podpisali dolgoročno pogodbo o najemu letališča, nato pa so širši javnosti prvič predstavili vizijo poslovanja letališča.

Sicer pa se je ekipa za spodbujanje gospodarstva župana Fištravca, katere cilj je med drugim tudi povečanje zaposlovanja v mariborski občini, pred prihodom tujega investitorja v Mariboru spraševala kako to doseči. Odgovor so videli v potrebi po izboljšanju infrastrukture in frekvence ljudi. Projekt letališča Maribor so identificirali kot enega ključnih, ki bo omogočil ne samo zagon gospodarstva zaradi večje frekvence poslovnežev, ljudi in turistov, ampak so ga prepoznali tudi kot najbolj daljnosežnega.

Predstavili vizijo poslovanja

Lastnik podjetja SHS Aviation Pang Siu Yin je včeraj v Kazinski dvorani SNG Maribor javnosti prvič predstavil vizijo za oživljanje letališča. Načrti so ambiciozni, vendar po mnenju mnogih izvedljivi in realni.

FOTO: Mestna občina Maribor
FOTO: Mestna občina Maribor

Po predstavitvi načrtov je postalo jasno, da so cilji vlagateljev, ki razpolagajo z lastno floto letal v belgijski družbi VLM Airlines, še bolj ambiciozni od teh, ki so bili že predstavljeni javnosti. Napovedovali so kar 139 milijonov evrov vlaganj, 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa letno.  Lastnik podjetja SHS Aviation je napovedal še več. Vložiti nameravajo še več, 300 milijonov evrov, ob tem pa zgraditi nove terminale, hotele, pa tudi trgovski center.

Do leta 2028 imajo v načrtu dva milijona potnikov in 160.000 ton tovora letno. Načrtujejo pa tudi vzpostavitev simulacijskega in servisnega centra, v povezavi v načrti Maribora glede krožnega gospodarstva pa tudi center za razgradnjo letal.

Mariborski župan Andrej Fištravec je prepričan, da so načrti ambiciozni, vendar realni in izvedljivi.

Letos 11 linij, prve že poleti

Že v letošnjem letu napovedujejo vzpostavitev linij z Londonom, Berlinom, Hamburgom, Barcelono pa tudi s kitajskimi mesti Xian, Chongging in Nanchang. To bi sicer lahko storili že s sedanjo 2800 metrov dolgo vzletno stezo. Je pa v načrtu tudi podaljšanje najprej na 3300, nato na 3800, ko bi naj vzpostavili tudi linije z drugimi azijskimi državami.

Seveda so kot ključno izpostavili tudi sodelovanje državnih in lokalnih oblasti. Pri tem upajo na hitro pridobite AOC licence, hitre spremembe državnega prostorskega načrta, pa tudi nakupa dodatnih 80 hektarjev zemljišč za načrtovano širitev v prihodnosti.

 

Oddaj komentar