VIDEO: Mariborska občina bo za šport letos namenila več

Slika je simbolična

Mestni svetniki Mestne občine Maribor so sinoči soglasno, z 42 glasovi za, sprejeli Letni program športa. Prvič so v programu športe razdelili po panogah in razredih, s tem pa da so naredili nov korak v financiranju športa v Mariboru. Ena izmed pomembnih novosti je namenjanje nekaj več kot 400 tisočakov za plače visoko izobraženega kadra oziroma trenerjev.

Pripravljalci letnega programa športa so prepričani, da je tovrstno financiranje pomembno za Maribor, ki je športno mesto. “Gre za visoko izobražen kader, ki bo našim otrokom in tekmovalnemu športu pustil še en pečat, s tem pa bomo lahko poskrbeli za večji in boljši, tudi hitrejši napredek,” je prepričan Mitja Korošec, podpredsednik Športne zveze Maribor.

 

Milan Mikl, NLS – Lista Franca Kanglerja je na seji vprašal ali so pri priprav letnega programa športa upoštevali tudi sanacijski načrt Športnih objektov Maribora. Ta dokument so svetniki namreč sprejemali v lanskem letu, saj da je bil nujno potreben glede na stanje športnih objektov v Mariboru.

Sredstva za delovanje športnih objektov so se vedno zmanjševala,” je bil jasen Mikl.

Medtem delavci v Športnih objektih Maribor, teh je okrog 60, še niso dobili plač, vendar naj bi to uredili to konca tega tedna. Zdaj ko so sprejeli letni program športa, bo to nekoliko lažje, je umiril Mikl.  “Sprejetje letnega programa športa je temelj, ki omogoča, da potem lahko gredo v realizacijo in bodo plače nakazane, sicer z manjšo zakasnitvijo, ampak tudi to se včasih zgodi,” je pojasnil Mikl. Sam je opozoril na dejstvo, da je šport v Mariboru podhranjen in da je manko sredstev za Športne objekte velika “rak rana” Maribora že več let. “Poglejte samo kaj se je s Pristanom zgodilo, ker se  k prenovi ni pristopilo pravočasno, sedaj se samo draži. Srednji bazen je zaprt že šest let in to so tisti pereči problemi. Mi smo že pred sedmimi leti pridobili gradbeno dovoljenje za sanacijo Dvorane Tabor, gradbeno dovoljenje je verjetno že poteklo, tudi s tega ni nič,” je še dodal Mikl, ki situacijo športnih objektov sicer dobro pozna, saj je večletni član sveta zavoda Športnih objektov Maribor.

Arsenovič: “Za šport namenjamo več kot prejšnja leta” 

Tudi podžupan Samo Peter Medved je na seji svetnikom, ki so pohvalili pripravo letnega programa športa dejal: “Veseli me, da ste prepoznali to, da smo zadevo umaknili za en mesec in da smo lahko program izboljšali. Zelo so se potrudili, da smo tudi prisluhnili ogromno kritikam. Verjamem, da ni optimalen, pričakujem, da bo tudi kakšen klub ali društvo nezadovoljno, vendar glede na nastalo situacijo mislim, da se kaj več skorajda ni dalo pripraviti.”

Župan Saša Arsenovič je medtem prepričan, da so na šport v letošnjem letu dali več, kot leta poprej.

Oddaj komentar