VIDEO: 200 oseb ogoljufanih za skupno več kot 5 milijonov evrov, to so sporočili mariborski policisti

V zadnjem obdobju po številu kaznivih dejanj in nastali materialni škodi izstopajo goljufije z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kripto valute (letos 190 primerov, 5,1 milijona evrov škode) ter zlorabe plačilnih kartic komitentov slovenskih bank.

“V zvezi z zlorabami plačilnih kartic smo v letošnjem letu zabeležili že okrog 450 prijav s skupno škodo okrog 1,2 milijona evrov, pri čemer se velika večina zlorab nanaša na pridobivanje podatkov kartic na spletu s t.i. phishingom ter nadaljnjo zlorabo,” so sporočili iz PU Maribor.
VIDEO: 200 oseb ogoljufanih za skupno več kot 5 milijonov evrov, to so sporočili mariborski policisti
Policija je po prijavi ene izmed slovenskih bank, ki je prav tako zaznala izrazito povečanje zlorab plačilnih kartic, pričela intenzivno preiskovati in svoje sile usmerjati v prijetje storilcev, ki so najmanj zadnjih 10 dni delovali na območju Ljubljane in Maribora.

Štirje storilci, državljani Romunije, so bili 10. 8. 2023 prijeti na območju Policijske uprave Maribor.

Več informacij o kriminalistični preiskavi, izvršitvenih oblikah spletnih investicijskih goljufij, zlorabah plačilnih kartic in preventivnih ukrepih, sta predstavila David Gracer, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Milenko Simkić, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Oddelka za gospodarsko kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor.

Več spodaj.

Oddaj komentar