Delavci mariborskega holdinga prosili za plačilo regresa, a naleteli na gluha ušesa

Pred dnevi smo poročali o tem, kako mariborska javna podjetja množično zapuščajo delavci, več o tem na tej povezavi. Je morda omenjeno povezano s tem, da še čakajo na izplačilo regresa, ki ga kljub prošnjam, še niso dobili?

Kot kaže delavci niso najbolj zadovoljni. Po družbenih omrežjih se je začela deliti tudi objava, kjer je razvidno, da “Skupni svet delavcev Javnega holdinga Maribor (SSD JHMB) apelira na Javni holding Maribor (JHMB) in vsa podjetja vključena v skupino JHMB, na takojšnje izplačilo regresa, najkasneje do 15. februarja 2023.”

Potekala je 2. korespondenčna seja SSD JHMB, in sicer od 01.02.2023 od 12:26. ure do 07.02.2023 do 12. ure preko elektronske pošte. Glasovalo je 12 članov SSD JHMB, ki so soglasno sprejeli predlagan dnevni red in sklep, ki je citiran zgoraj.

V obrazložitvi navedejo, “da je v situaciji, kjer draginja že pošteno nažira delavske plače, apel na takojšnje izplačilo regresa ne le pravičen, ampak tudi nujen.”

Višina regresa, bi bila v tem trenutku višja, kot bo meseca maja

“JHMB je za letošnje leto napovedal izplačilo regresa v mesecu maju 2023, kar naj bi bilo vodilo tudi vsem podjetjem, vključenih v JHMB. Dolgoletna poslovna praksa večine podjetij JHMB je bila, da se regres praviloma izplačuje v začetku tekočega leta oziroma do sredina februarja. Razlogov za to je več, ključni pa je višina regresa, ki je v tem času najvišja; v JHMB podjetjih JHMB je vezana na povprečno mesečno bruto plačo v Sloveniji,” navajajo delavci.

Predvidevajo, da bodo dobili celo 400 evrov manj

Delavci dodajo, da je pomembno vedeti, da je bruto plača januarja najvišja: “Med letom pride do bistvenih odstopanj (nižjih zneskov), posledično pa do manjšega regresa, kar je za zaposlene manj ugodneje. Mesečna bruto plača, ki istočasno predstavlja tudi višino zneska, ki se ne všteva v davčno osnovo januarja 2023 znaša 2.244,35 EUR. Hkrati je to višina regresa, v kolikor je izplačan do 15. februarja 2023. Na osnovi vsakoletnih gibanj mesečnih bruto plač v Sloveniji, se predvideva, da lahko pride v letošnjem letu tudi do 400 EUR manjšega zneska od zgoraj navedenega.”

Plače že tako zastajajo, glede na razmere ob enormnem dvigu cen energentov 

“Kar je – kot že zgoraj navedeno za zaposlene bistveno manj ugodneje. Upoštevaje navedeno, kakor tudi rast cen življenjskih potrebščin ter dejstvo, da plače že tako močno zastajajo glede na razmere ob enormnem dvigu cen energentov in osnovnih potrebščin, ocenjujemo, da je takojšnje izplačilo regresa NUJNO potrebno,” še navedejo delavci.

Željam delavcev niso prisluhnili

Odgovor poslovodstva JHMB delavcem pa je, sodeč po objavi na družbenih omrežjih, sledeč: “Obveščamo vas, da smo skrbno proučili podana pojasnila k predmetnemu sklepu, kot so zapisana v obrazložitvi sklepa na posredovanem nam zapisniku. Kljub razumevanju stališča in pojasnil SSD JHMB, vašemu apelu oz. zaprosilu za izplačilo regresa za letni dopust 2023 najpozneje do 15.2.2023 ne moremo ugoditi. Termin izplačila je bil na načelni ravni dogovorjen na nivoju Skupine JHMB za vsa podjetja enako, upoštevaje planirane finančne tokove za leto 2023. V pričakovanju razumevanja delodajalske strani in nadaljnjega korektnega sodelovanja tudi v prihodnje, vas lepo pozdravljam.”

Morda pa vendarle javna podjetja ne delajo s takšnim dobičkom, kot ga skušajo prikazati. Hkrati pa se ni več za čuditi številkam delavcev, ki so v zadnjem letu zapustili javna podjetja in JHMB.

Oddaj komentar