FOTO in VIDEO: Na Paradi ponosa v Mariboru okrog 300 udeležencev

Na 2. mariborski paradi ponosa z geslom “Zate, zame, za nas” je okrog 300 podpornic in podpornikov korakalo po mestnih ulicah v znak solidarnosti z LGBTQIA+ skupnostmi v Sloveniji in po svetu. Nato pa so na Trgu svobode imeli še protestni shod, na katerem sta med drugimi govorila tudi evropska poslanka Tanja Fajon in državni poslanec Boštjan Koražija.

Na paradi ponosa se je zbralo okrog 300 podpornic in podpornikov LGBTQIA+ skupnosti, ki so s pohodom po mestnih ulicah in slavnostnimi nagovori na Trgu svobode opozorili na diskriminacije in krivice, s katerimi se še danes soočajo številni v Mariboru, Sloveniji in po svetu.

Geslo Parade ponosa Maribor 2021

Zbirali so se med 16. in 17. uro, nato pa so se odpravili po centru mesta. Pohod je spremljala v živo tudi tudi naša ekipa.

Protestnemu pohodu so sledili govori

Udeleženci so se vrnili na Trg svobode, kjer so jih nagovorili govorniki in govornice. Prva je bila direktorica Mladinskega kulturnega centra Marja Guček. Govorila pa sta tudi evropska poslanka Tanja Fajon in državni poslanec Boštjan Koražija. Sledil je še prorektor za prenos znanja Univerze v Mariboru Urban Bren.

Govorniki na Paradi ponosa Maribor 2021.

Po premoru pa so govorili še direktorica zavoda Koroška Pride Neža Oder, aktivistka in programska sodelavka na Zavodu TransAkcija Lee Aymard, podpredsednik organizacije FVG Pride Yuuki Gaudius.

Marja Guček: “Vsak od nas se lahko odloči, v kakšnem mestu želi živeti.”

Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor, je izpostavila Madžarsko kot državo, ki je pred dnevi sprejela zakon, ki prepoveduje informiranje o LGBT+ vsebinah v izobraževalnem procesu. Zakon, ki prepoveduje oglaševanje, v katerem bi bile LGBT+ osebe prikazane kot del vsakdanjega, »normalnega« življenja, kjer bi bile LGBT+ osebe prikazane kot nekdo, ki je naš sosed, prijatelj, sodelavka, odločevalec. Nekdo, s komer popijemo kavo, čaj. Knjige, ki obravnavajo homoseksualne vsebine, bodo prepovedane. Pa tudi, da vsak od nas lahko nekaj naredi: “Vsak od nas se lahko odloči, v kakšnem mestu želi živeti. Da želi živeti v mestu, v državi, v skupnosti držav, kjer skupne vrednote spoštovanja človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic niso samo seznam želja, napisanih v Lizbonski pogodbi.”

Tanja Fajon: “Danes je v Mariboru praznik ljubezni”

Tanja Fajon je izpostavila, da je to, da se je 16 držav zoperstavilo madžarskemu predsedniku Orbanu, dobra novica, da pa žal Republika Slovenije ni zraven. Dejala je, da je danes v Mariboru praznik ljubezni, praznik raznolikosti. Pravi, da se je treba boriti za svobodo, ki je temeljna pravica.

Boštjan Koražija: “Stop’li bomo vkup pa bomo reš’li zadeve!”

Koražija je dejal, da bi lahko bilo tako, kot se reče na Štajerskem: “Stop’li bomo vkup pa bomo reš’li zadeve!” Kar se tiče boja za manjšine, temeljne vrednote, ki so zanj osnovne človekove pravice. KI bi že morale biti dobljene, ne pa, da bi  morali ponovno odhajati v boj. Želi, da bi lahko enkrat predstvniki prišli vsi v državni zbor, kjer bi povedali svoje zgodbe, da bodo poslanci vedeli, za kaj gre in da bodo razumeli, da gre za osnovne človekove pravice.

“Podpri parado, izobesi zastavo”

S pričetkom meseca ponosa je Mladinski kulturni center Maribor pripravil akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, s katero so pozvali mariborsko javnost, da v juniju izrazi solidarnost do skupnosti LGBTQIA+ v obliki izobešanja mavričnih zastav.

Mavrične zastave so izobesili:
1. Mestna občina Maribor
2. Univerza v Mariboru
3. Pravna fakulteta Maribor
4. Študentski domovi Maribor
5. Univerzitetna knjižnica Maribor
6. Društvo DrogArt
7. Zavod Mars Maribor
8. Narodni dom
9. Slovenska filantropija
10. Večer
11. LUSH
12. Rajzefiber
13. GT22
14. Nova KBM
15. Mikro+Polo
16. Zavod PIP
17. Muzej NOB Maribor
18. Zavod TransAkcija (Ljubljana)
19. Zavod Koroška Pride (Slovenj Gradec)

Zastavo so izobesile tudi številne posameznice in posamezniki iz skupnosti LGBTQIA+ ter podpornice in podporniki skupnosti iz celotne Slovenije.

Oddaj komentar