V UKC Maribor zbrali 160.000 evrov donacij za nabavo opreme za soočanje s covidom-19

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v skladu za donacije, ki so ga vzpostavili ob začetku epidemije novega koronavirusa, zbrali nekaj več kot 160.000 evrov. Večino sredstev so prispevale pravne osebe. Zbrani denar bodo namenili nabavi respiratorjev, monitorjev, osebne varovalne in druge opreme za potrebe soočanja s covidom-19.

“V skladu za donacije so zbrane donacije pravnih oseb za namen covida-19 v višini 158.438 evrov ter donacije fizičnih oseb v višini 3455 evrov,” so povedali v UKC Maribor.

Ob objavi poziva k donacijam so izpostavili, da za uspešno soočanje z epidemijo ni dovolj le vrhunska usposobljenost in strokovnost zdravstvenega osebja temveč tudi primerna in zadostna medicinska ter zaščitna oprema. “Prizadevamo si za zagotovitev zadostne količine ventilatorjev, monitorjev, perfuzorjev in osebne varovalne opreme. Vsaka pomoč pri zagotavljanju potrebnih sredstev za nakup navedene opreme je za UKC Maribor izredno dragocena. Vsaka pomoč bi nenadomestljivo prispevala k obvladovanju te težke situacije,” so navedli.

Direktor kliničnega centra Vojko Flis se vsem donatorjem zahvaljuje, saj sami teh nabav ne bi mogli izvesti. “Jeseni bomo vsi v finančnih težavah, še posebej pa tiste štiri bolnišnice v Sloveniji, ki so bile določene kot bolnišnice za a covid-19. Tam se je program zaradi višje sile ustavil in so se tako kot številni gospodarski subjekti znašle v denarnih težavah,” je povedal.

Zbrani denar bodo po njegovih besedah porabili za nabavo prepotrebne opreme za soočanje z morebitnim drugim valom epidemije novega koronavirusa. “Jesen ne bo lahka, tudi če ne pride do drugega vala covida-19, saj pričakujemo številne druge respiratorne okužbe in dodaten pritisk predvsem na urgentni center,” je povedal Flis.

Donacije se še vedno lahko nakažejo na podračun UKC Maribor SI56 0110 0603 0278 185, s sklicem SI00 11061-2040-0001.

V UKC Maribor so od sredine marca do konca maja zdravili nekaj več kot sto bolnikov s covidom-19. Večina jih je dobro okrevala, umrlo pa je 13 bolnikov.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar