Obsežna obnova mariborskega Lenta se zaključuje, a so se nekaterim delom obnove odpovedali

Slika je simbolična

Obsežna obnova mariborskega Lenta se zaključuje, vendar ne bo izvedena v celotni načrtovani obliki. Nekaterim delom prenove so se bili na občini prisiljeni odpovedati, med drugim novi ureditvi rta pri Sodnem stolpu, okolice Vodnega stolpa in terasastih tribun ob reki. Kljub temu župan Saša Arsenovič napoveduje preporod tega dela mesta o Dravi.

Rok za dokončanje gradbenih in obrtniških del je bil že večkrat prestavljen.

Po prvotnih načrtih bi morala biti dela izvedena do maja, zdaj se napoveduje zaključek del konec oktobra. To je tudi rok, določen v projektni dokumentaciji za predvideno sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Med razlogi za zakasnitve v izvedbi projekta na občini navajajo dodatna nepredvidena dela, neugodne vremenske razmere in narasle vode, zamude na strani izvajalcev in dejstvo, da na Lentu sočasno poteka več projektov, med drugim širitev vročevodnega omrežja in vgradnja visokotemperaturne črpalke v kopališču Pristan, zato je bilo potrebnih veliko usklajevanj.

Razlogi za to, da so se zaenkrat odpovedali določenim ureditvam, so predvsem finančne narave. Z glavnim izvajalcem del je občina maja lani podpisala pogodbo v višini slabih 7,6 milijona evrov, a so se cene v gradbeništvu medtem zvišale.

“Obnova nabrežja zamuja in nekaj je opravičljivih razlogov za to, ker je treba usklajevati osem različnih podjetij, vmes so bile poplave. Sedaj se vsi trudijo, dnevno je na območju od Studenške brvi do Vodnega stolpa med 50 in 100 delavcev različnih podjetij,” je povedal župan Arsenovič.

“A na žalost smo se v projektu, ki je bil načrtovan kot zaključena celota, morali marsičemu odpovedati, med drugim urejanju polotoka Benetke, enotnemu tlakovanju pred Hišo Stare trte in novi ureditvi okrog Vodnega stolpa. Nesprejetje predlaganih podražitev in premajhna podražitev vrtcev v mestnem svetu sta odnesla še ureditev tistih treh najpomembnejših točk stika z vodo, tako imenovanih plaž, tisto zadnjo pred Hišo Stare trte pa je odnesla podražitev atletske dvorane,” je pojasnil.

Zaenkrat načrtuje, da bodo 29. septembra predali v uporabo cesto od Studenške do novo zgrajene Splavarske brvi, 1. oktobra pa izvedli svečano trgatev Stare trte že na novem trgu pred njo.

“Dela se bodo potem še nadaljevala. Oktober je najboljši čas za zasaditev dreves in drugega zelenja in potem bo to območje bistveno bolj zeleno kot je bilo kdajkoli,” je še povedal župan.

Podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da morajo zaradi evropskega sofinanciranja zaključiti obnovo Lenta še v letošnjem letu. “Ne znam si predstavljati, če letos te operacije ne zaključimo, kakšne posledice bi to imelo na izvajanje mestnega proračuna in realizacijo projekta,” je dejal. Spomnil je, da jim je voda tekla v grlo tudi pri izgradnji atletske dvorane na začetku tega leta, a se je potem vse dobro izteklo.

Izvajalce del zato poziva, da se čim bolj potrudijo. “Nič ne pomaga, če najdete tisoč razlogov, zakaj ne gre. Ker če mi operacije ne moremo zaključiti do zastavljenih rokov, bodo tudi za vas posledice verjetno neprijetne. Res si želim, da letos izvedemo obnovo Lenta, je pa dejstvo, da se na vseh investicijah srečujemo s podaljševanjem rokov,” je še povedal podžupan.

Za zaenkrat neizvedene posege, kot so terasaste tribune ob Dravi, naj bi občina takoj, ko bodo to omogočale finančne zmožnosti, izvedla novo javno naročilo.

Promet bo med Sodnim in Vodnim stolpom po novem urejen dvosmerno kot t.i. skupni prometni prostor, kjer bodo imeli pešci in kolesarji enako veljavo kot avtomobili. Promet bo torej še vedno tekel čezenj, a v upočasnjeni obliki. Ne bo pa tam več javnih parkirnih mest.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar